Index Vakbarát Hírportál

A becsült ár duplájáért sem találtak üzemeltetőt a Haladás sportkomplexumának

2017. december 31., vasárnap 08:51 | aznap frissítve

A tervezetthez képest közel dupla áron sem sikerült üzemeltetőt találni a novemberben átadott Haladás-stadionnak, derült ki az EU-s közbeszerzési értesítő szombati hirdetményéből.

A látványberuházásként épített futballstadionok állati jól néznek ki, viszont az üzemeltetésük szempontjából némi gondot szokott okozni, hogy piaci alapon lehetetlen akárcsak a töredékét is kitermelni a költségeknek. 

A november 8-án átadott szombathelyi Haladás-stadion és sportkomplexum esetében olyan komoly gondokat okozott, hogy az elkészülte után sem találtak neki normális üzemeltetőt. De annyira, hogy végül inkább újra építési területté nyilvánították, nehogy nagyobb botrány legyen abból, hogy a sportegyesületek nem tudták használni a kész létesítményt, mert az azt ideiglenesen üzemeltető önkormányzati cég irreálisan magas bérleti díjat kért.

Ami a hosszútávú megoldást illeti, az átadáskor Hende Csaba, fideszes országgyűlési képviselő enyhén lekezelő hangnemben azt üzente az üzemeltetés kérdését feszegető "jajveszékelőknek", hogy ez egy energetikai szempontból modern stadion, ezért

vélhetően nem fog többe kerülni a fenntartása, mint a régi stadionnak. 

A régi stadion fenntartása a 444.hu információi szerint nagyjából 300 millió forint volt, míg a városi közgyűlési jegyzőkönyvek alapján az egyesületek a korábbi években nagyjából 220-270 millió forint körüli önkormányzati támogatást kaptak erre a célra.

Ehhez képest a szombaton megjelent hirdetményből az derült ki, hogy a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. nevű önkormányzati cég tíz évre mintegy bruttó 5,7 milliárd forintos becsült áron keresett üzemeltetőt a létesítménynek,

vagyis évi 570 millió forintért, ami ugye majd' a duplája, mint amennyibe a régi stadion üzemeltetése került.

További érdekesség, hogy a pályázatot augusztusban hirdették meg, azaz Hende Csaba kioktató mondatai előtt hónapokkal tudni lehetett, hogy az új létesítmény üzemeltetése sokkal drágább lesz a réginél. 

Még ennél is fontosabb, hogy hiába a közel dupla ár ennyiért sem találtak üzemeltetőt.

Ugyanis mindkét pályázatot elutasították, jó eséllyel azért, mert nem fértek bele a megadott keretbe.

Az egyik jelentkező a Fradi stadionját is üzemeltető Lagardere Sports Hungary Kft, a másik a Future FM Létesítményüzemeltető Zrt. volt.

becsült 9 milliárd helyett végül több mint 15 milliárd forintba kerülő sportkomplexum tehát november eleje óta kész, üzemeltetője viszont továbbra sincs, miközben a létesítményt elvileg használó sportegyesületeknek a város összesen évi 150 millió forint támogatást nyújtott a valóságban többszörös árú bérleti díj fedezésére.

A beruházást előkészítő és levezénylő Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. vezetője egyébként az a Dr. Szondy Szilvia, aki korábban a debreceni stadionberuházást vezette. A szombathelyi megbízóit tehát annyira nem lephette meg ez a kifejlet, mivel Debrecenben sem találtak üzemeltetőt a stadionnak.

Hogy akkor most mi lesz, az jó kérdés, viszont a sportkomplexum nagyon szép.

Rovatok