Index Vakbarát Hírportál

Két év alatt 20 milliárd forint ment el határon túli futballra

2018. január 9., kedd 07:56

Dőlt a pénz a határon túli futball támogatásába az elmúlt két évben. Leginkább azok a klubok jártak jól, melyek kapcsolatban vannak a felcsúti akadémiával.

Nagyon beindult a magyar kormány a határon túli futball támogatásában. Az elmúlt két évben nyolc csapatnak 20 milliárd forint jutott a magyar állami költségvetésből, ennek a pénznek a fele olyan akadémiákhoz és klubokhoz került, melyek szoros kapcsolatban állnak Orbán Viktor felcsúti futballbirodalmával, esetleg Mészáros Lőrinc a tulajdonosuk.

A pénz másik fele is alapvetően „baráti” helyekre került, például Seszták Miklós kedvenc Kisvárdájának ukrán terjeszkedését vagy a felcsúti telephellyel is rendelkező Pharos 95' Zrt. tulajdonosának szlovéniai kalandját segíti. 

A támogatások legnagyobb részét az állami tulajdonú Bethlen Gábor Alapon keresztül folyósítják. A BGA Zrt.-t a határon túli magyarság azonosságtudatát és kultúráját erősítő, illetve szülőföldjén való boldogulását segítő beruházások támogatására hozták létre. A határon túli foci számára a 2016-os, illetve 2017-es év végi „nagy pénzszórás" során különítették el a támogatások döntő többségét.

Az elmúlt két évet tekintve a legtöbb pénzt a szerb harmadosztályban szereplő Topolya kapta. A csapat természetesen a Puskás Akadémia szerződött partnere, a tulajdonosa pedig Zsemberi János, aki az Orbán Viktor által személyesen támogatott Vajdasági Magyarok Szövetségének (VMSZ) önkormányzati képviselője.

A Topolya 2015-ben lett a felcsútiak partnere, egy évre rá pedig már kaptak is 3 milliárd forintot a Délvidéki Futball Akadémiára. A pénz annyira hamar jött, hogy ekkor még a nevezett intézmény nem is létezett.

A Topolya felnőttjei között ekkor egyetlen magyarul beszélő játékos volt.

A második legtöbb pénzt – szigorúan az elmúlt két évet tekintve – a Székelyföld Labdarúgó Akadémia és annak alközpontjai kapták, közel 4 milliárd forintot.

A csíkszeredai focicsapat 2013 őszén nyitotta meg a székelyföldi akadémiát, illetve annak Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Baróton és Sepsiszentgyörgyön lévő alközpontjait. A beruházás a kezdetektől fogva a magyar állam segítségének köszönhette létét. Hogy pontosan mennyi pénzt kaptak a magyar adófizetőktől az induláshoz, azt sajnos nem közölték a nyilvánossággal, és a Bethlen Gábor Alap honlapján sem sikerült megtalálnunk az erre vonatkozó információt. Alsó hangon is több százmillió forintról lehet szó.

A székelyföldi akadémia indulása óta a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia szakmai felügyeletével és anyagi támogatásával működik. A 2016-ban elkészült, lelátóval kombinált kollégiumi épületre maga Mészáros Lőrinc is adott 300 milliót, kiegészítve a magyar állam 1,2 milliárd forintos támogatását.

A magyar–székely együttműködés legígéretesebb gyümölcsének jelenleg az a 17 éves Tamás Nándor tűnik, aki 2017 nyarán került Felcsútra, ám ott egyelőre csak a klub III. osztályban játszó tartalékcsapatában szerepelt, viszont bemutatkozott már a román U18-as válogatottban is, és a felnőtt csapatban is szerepet kaphat hamarosan.

intézmény állami támogatás 2016–2017 (Mrd Ft)
Délvidék Sport Akadémia (Topolyai SC)  Puskás Akadémia partnere 4,5
Székelyföld Labdarúgó Akadémia (FK Csíkszereda)  Puskás Akadémia partnere 3,913
Munkácsi Labdarúgó Akadémia (FC Munkács) Kisvárda FC partnere 2,65
Dunaszerdahely Sport Akadémia (DAC) 2,1
Eszék Sport Akadémia (NK Osijek) Mészáros Lőrinc tulajdonában van, Puskás Akadémia partnere 2
Komáromi stadion + akadémia (FC Komárom) 1,8
Rimaszombati akadémia (?) DVTK partnere 1,5
Lendvai akadémia (Nafta 1903)  elnöke Végh Gábor, a Pharos 95’ és a ZTE tulajdonosa 1,3

A Munkácsi Labdarúgó Akadémia a Kisvárda ukrán partnerintézménye, ahonnan egyre nagyobb mennyiségben érkeznek ukrán tehetségek a kisvárdai utánpótlásba, illetve a nagycsapat keretébe. Seszták Miklós városának tao-pénzekből felturbózott csapata az alsóbb osztályú FC Munkács képében talált külföldi partnerre. A beruházás nemcsak a 2,65 milliárd forintos magyar támogatásból Ukrajnában épülő akadémiát foglalja magába, szorosan kapcsolódik hozzá a hamarosan elkészülő kisvárdai akadémia is. Munkácson a magyar lakosság aránya nem éri el a 9 százalékot.

Az Orbánnal jó kapcsolatot ápoló Világi Oszkár dunaszerdahelyi csapatának akadémiája 2,1 milliárdhoz jutott a magyar költségvetésből. A DAC-ot emellett a magyar olajmulti, a Mol is bőkezűen támogatja, a nevét viselő Mol Aréna építésére 2 millió eurót költött a cég.

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Eszék 2 milliárd forinthoz jutott a költségvetésből, természetesen ez a csapat is a Puskás Akadémia partnere. Mészárosék 2016 elején vették meg a csődközelben lévő klubot, és olyannyira nem aprózzák el a horvát projektet, hogy 2017-ben már dobogón végzett a csapat, aminek rögtön két stadiont is építenének, meg persze egy akadémiát.

Szerencséjükre az eszéki fejlesztés a magyar kormány nemzetpolitikai stratégiájának részeként bízvást számíthat a magyar adófizetők milliárdjaira is, noha a 2011-es cenzus adatai szerint

a 108 ezres lélekszámú városban 0,91 százalék volt a magyar lakosság koncentrációja, ami egészen pontosan 979 főt jelent.

A KFC Komárno stadionjára, illetve akadémiájára 1,94 milliárd forint jutott. A koncepcióról eddig nem sok derült ki, sőt, a főszponzorát épp elvesztő, kiesés ellen küzdő FC Komárom csapatánál nem kis meglepetést okozott, amikor decemberben kiderült, hogy a magyar kormány egy új stadiont ajándékozna nekik majd' 6 millió euróból. A bejelentésnek semmi előjele nem volt, de ettől még persze nagyon hálásak érte, és cserébe megpróbálnak bent maradni a másodosztályban.

Bár a futball terén még várni kell a befektetés eredményeire, a milliárdok valószínűleg jól kamatoznak majd határon túli szavazatokban a tavaszi választásokon.

A diósgyőri csapat partnereként fejlesztésre érdemesnek talált rimaszombati akadémiára 1,5 milliárd forintot különített el a magyar kormány, így hamarosan két magyar pénzen futtatott szlovák akadémia is vetélkedhet a helyi tehetségekért. Már legalábbis azokért, akik valamiért nem maradnának inkább a magyarnál sokkal jobb, nemzetközileg is jegyzett játékosokat termelő szlovák utánpótlásban (Skrtel, Hamsik, Skriniar, hogy más ne mondjunk).

Ez a projekt még szinte el sem indult, nem úgy a Zalaegerszeg tulajdonosának szlovéniai vállalkozása. Végh Gábor, a Pharos 95' tulajdonosa 2017 nyarán lett a lendvai Nafta 1903 labdarúgóklub elnöke. A Pharos 95' készítette a felcsúti akadémia pályáit, telephelye is van a településen, a tulajdonosa szoros üzleti kapcsolatban áll Mészáros Lőrinccel, a cég a stadionépítések nagymenője, és nem mellesleg ők adományozták a felcsúti akadémiának az ott található Puskás Ferenc szobrot. A magyar állam 1,3 milliárd forinttal segíti a lendvai akadémiát, de hogy mit remélnek a dologtól, miközben Szlovénia mind futball, mind gazdasági téren Magyarország előtt jár, az nem igazán egyértelmű.

(A cikk részben az Mfor.hu és a Zoom.hu gyűjtésének felhasználásával készült.)

Borítókép: A Székelyföld Labdarúgó Akadémia (piros-feketében) és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia U17-es csapatainak mérkőzése a két egyesület együttműködésével megépült új műfüves labdarúgópálya átadásán Székelyudvarhelyen 2015. május 28-án. Fotó: Haáz Sándor / MTI.

Cikkünket a Facebook-oldalunkon kommentelheti. 

Rovatok