Index Vakbarát Hírportál

Hazánk miniszterelnöke kiváló szakvéleménnyel van Urbán Flórián edzőről

2018. február 2., péntek 10:52 | aznap frissítve

Odáig jutottunk, hogy egy csapat vezetőségének közleményben kell mentegetőznie, hogy miért nevezték ki egy ellenzéki párt szimpatizánsát edzőnek. Az már csak hab a tortán, hogy Sopronban Orbán Viktorral próbálták szentesíteni Urbán Flóriánt.

A megyei első osztályban szereplő Soproni FAC csapata szerződtette Urbán Flóriánt edzőnek. A nagykőrösi – szintén megye egyes – edzői állását egy orbánozós interjú után pár órával elvesztő, 40-szeres válogatott játékos soproni kinevezésének körülményei sem voltak éppen mindennaposak, ám ezúttal nem Urbán mondott meglepőket.

Hanem a csapat honlapján megjelentett közlemény, ami akaratlanul is tisztább képet fest a magyar fociban (országban?) uralkodó állapotokról, mint bármilyen elemzés.

A történet dióhéjban annyi, hogy a vezetőség Urbánt akarta edzőnek, a játékosok viszont ragaszkodtak a csapatot irányító szakemberhez, Ágoston Zsolthoz, aki sokuknak nevelőedzője is volt. Erre a vezetőség kitalálta az edző+szakmai igazgató, hazánkban igen ritkán működő felállást, de Ágoston ebbe végül nem ment bele, és inkább távozott. 

A közlemény a klub helyzetének bemutatásával nyit, sorolva az utánpótlásban elért eredményeket, kitűzve célul az NB III.-as szereplést és elmarasztalva a soproni önkormányzatot, hogy csak évi 600 000 forint támogatást nyújt a 192 igazolt játékossal rendelkező klubnak, ami csak az elnökének és a tao-támogatásnak köszönhetően tud működni.

Majd a szöveg rátér Urbán kinevezésére, és innentől átadjuk a szót a soproniaknak:

„A klubvezetés január végén úgy döntött, hogy már a téli szünetben megerősíti a szakmai stábot. Az elérhető magas képzettségű szakemberek közül Urbán Flórián UEFA PRO Licences edzővel sikerült számunkra elfogadható egyezséget kötni. Nem szándékunk a politikát a SFAC ügyeibe mártani. Köztudomású, hogy vannak erős kritikusok, akik az egyesület vezetését vádolják mindezzel… Tájékoztatjuk őket.

Orbán Viktor hazánk miniszterelnöke, kiváló szakvéleménnyel van Urbán Flórián edzőről. Urbán Flórián vezette Felcsút SE az NB II. első helyen várta a tavaszt, amikor a kispadjáról felállította Orbán elnök úr. Forrás: Nemzeti Sport 2007. dec. 11. lapszámban található interjú cikk….”

Tehát nem szándékuk a politikát belekeverni, ezért Orbán Viktorra hivatkozva próbálják megmagyarázni, miért neveztek ki egy jobbikost edzőnek. Gyönyörű – avagy szörnyű –, de csak az röhögjön a soproniakon, akik szerint teljesen szükségtelen erőfeszítés volt részükről a kétségbeesett legitimációs kísérlet.

Ezt követően a magyar fociból már jól ismert mederben folyik tovább a közlemény. A nevelőedzőből az első csapat edzőjévé magát felküzdő szakember mellé hoznának egy nagy nevet (Urbánt), de aztán inkább szakmai igazgatót csinálnának belőle. Hogy mást ne mondjunk, ez történt Szijjártó Istvánnal és Bognár Györggyel Felcsúton, nem is működött a dolog különösebben. 

Sopronban két nap is elég volt, hogy megbukjon a modell. Ágoston Zsolt először ugyan belement, hogy Urbán alatt dolgozzon tovább, ám elég volt neki két edzés levezénylése, hogy február 1-én egy sms-ben közölje a vezetőséggel, mégis inkább távozna.

Update: Gőbl Gábor, a SFAC elnöke egyébként jobbikos, és a párt színeiben indult Sopron polgármesteri címéért 2014-ben.

Rovatok