Index Vakbarát Hírportál

Hogy lehet szabályos a gól, ami leselőnyből született?

2018. február 5., hétfő 13:59

A német futballbajnokság 21. fordulójának legvitatottabb jelenete a Hertha-Hoffenheimen (1-1) meccsen volt. Egészen pontosan a vendégcsapat első góljának körülményeinél kell keresni.

A videón 1:10-től látható, hogy a korábbi berlini Nico Schulz elfut a szélen, középre adja a labdát, de Szalai előtt az elsuhan. A visszalőtt labdáról ismét lecsúszik a magyar center, így veszni látszik a helyzet, méltatlankodik is Szalai. De mégsem, mert jön a fordulat.

Stark átveszi a labdát és felnéz, miközben Schulz visszajön a vonalon túlról, közbelép, Stark pedig felrúgja. Aytekin játékvezető gondolkodás nélkül a tizenegyespontra mutat. Mivel Németországban van videóbíró, ám ezt a helyzetet nem elemezték ki, abszolút jónak gondolták a bíró ítéletét.

De mi is történt pontosan?

Schulz tétlen lesről lép vissza a pályára, kétségtelenül előnyt szerez azzal, hogy kivonta egyszer magát a játékból. Mivel viszont Stark átvette a labdát, felnézett, új játékhelyzet kezdődött, onnantól pedig nem számított, hogy a hoffenheimi védő újra - technikailag lesről - beavatkozik a játékba.

100 százalékban helyes ítélet született, írták a német lapok. Legfeljebb a szurkolók, játékosok nem értették igazán, mi játszódott le.

Dárdai Pál elfogadta a döntést, nem hibáztatta a játékvezetőt, és félig viccesen annyit mondott, hogy Stark jó játékos, de akkor még jobb lesz, ha hátul is lesz szeme. Mert a legjobbaknak most már azt is tudniuk kell az új szabályok új értelmezésével, hogy mi történik a hátuk mögött.

A régi iskola híve vagyok, mondhatjuk úgy, hogy régimódi, szerintem ez lesnek nevezhető. De meghajlok a játékvezetők előtt, akik ezt másként határozták meg

- magyarázta a 41 éves magyar edző.

Stark úgy nyilatkozott, hogy ez egy kicsit értelmetlen szabály, és a meccs után magyarázták el neki, hogy a labda átvételekor új játékhelyzet kezdődött.

Bede Ferenc korábbi FIFA-bíró annyit mondott az Indexnek, hogy első látásra azonnal azt mondaná, szabálytalan a gól. Az ellenben azonnal elbizonytalanította, hogy a videózáskor nem került terítékre az eset, vagyis úgy látták, hogy nincs tiltott előnyszerzés.

"Gondoljunk bele, mekkora előnye származik abból Schulznak és a Hoffenheimnek, hogy egyértelmű lesen volt, majd hátulról, a játéktéren kívülről nekitámadt a védőnek. Az más kérdés, hogy valóban szabálytalankodtak ellene. A megítélt büntetőt pedig Kramaric gólra váltotta. Az új szabályból lesz még jó néhány vitatott eset a közeljövőben, valami ezt súgja nekem."

Az idén még nyeretlen Hertha a második helyezett Leverkusenhez megy a hétvégén, utána pedig az osztályozós pozícióba sodródó Mainzot fogadja Berlinben.

Rovatok