Index Vakbarát Hírportál

Orbánnak hiányzik a pirotechnika a stadionokból

2018. március 2., péntek 17:06

Orbán Viktor miniszterelnök meglátogatta az átadás előtt álló DVTK-stadiont, és elbeszélgetett a helyi szurkolótábor vezetőjével is.

A szurkolók Facebook-oldalára kikerült ennek a beszélgetésnek a kivonata.

"Felvetettük neki, hogy a pirotechnika nagyon hiányzik a stadionokból, erre azt válaszolta, hogy neki is, mert nem igazi a hangulat nélküle. Nem érti, hogy az MLSZ miért tiltja. Én felhívtam a figyelmét rá, hogy ezt törvény szabályozza, erre volt a reakciója, hogy ha az MLSZ benyújtana egy módosítást, akkor ők megszavaznák" - így szól az idézet.

Az érthetőség kedvéért érdemes hozzátenni:

Az UEFA 2017 tanulmánya egyértelműen azt az ajánlást teszi, hogy ezek az eszközök tiltottak a stadionokban, mert robbanóeszközök, a fizikai sérülésen túl pánikot is okozhatnak a tömegben. A FIFA is ezen az állásponton van.

Az MLSZ nem tud törvénymódosítást kezdeményezni.

Ennél azonban valamivel fontosabb, hogy 2011-es kormányrendelet fogalmaz így:

Pirotechnikai termék magánszemély által közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen - kivéve a december 28. 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra közötti időtartamot - nem használható fel.

2011-ben is Orbán volt már a kormányfő.

   

Rovatok