Index Vakbarát Hírportál

Befejeződött a futballforradalom: a videóbíró hivatalos játékszabály lett

2018. március 3., szombat 14:12 | aznap frissítve

Történelmi döntést hozott szombaton a FIFA szabályalkotó testülete, az IFAB, az évente esedékes zürichi találkozójukon ugyanis hivatalosan is bekerült a labdarúgás játékszabályai közé a videóbíró használata – írja a Telegraph.

* HISTORIC DECISION: The IFAB`s General Assembly has just approved Video Assistant Referees to be used on a permanent basis. The VAR system has been trialled over the past two years in almost 1,000 football matches.

Read more about the news of the day! https://t.co/emKL8IMSiR pic.twitter.com/PZGni2qQkT

— The IFAB (@TheIFAB) March 3, 2018

A technológia egyik fő szószólja, a korábban bíróként tevékenykedő David Elleray szerint ez a valaha volt legfontosabb változtatás a legmagasabb szintű futballban, és hasonlóan nyilatkozott a szombati ülést levezető Gianni Infantino is, a döntést megelőző két évnyi tesztelés azonban korántsem győzött meg mindenkit.

Az UEFA elnöke éppen hétfőn közölte, hogy a Bajnokok Ligájában a következő szezonban biztosan nem lesz még videóbíró, de voltak elég érdekes esetek is, elég csak erre gondolni. Ez sem akadályozta meg ugyanakkor az IFAB-ot, akik az elmúlt évek 1000 videóbírós esetéből összeállított adatbázis miatt hisznek a technológiában, eszerint ugyanis a korábbi 93 százalékról 99 százalékra ugrott fel a helyesen meghozott döntések aránya.

Ez a döntés egyébként a világbajnokságra nem vonatkozik, azonban március 16-án valószínűleg arról is határoz majd a FIFA-tanács, mikor Bogotában összeülnek, azt ugyanis régóta tudni lehet már, hogy Gianni Infantino, a FIFA elnöke nagy rajongója a videóbírónak.

Az IFAB emellett arról is határozott, hogy a hosszabbítás során egy negyedik cserével is élhetnek majd a csapatok, emellett pedig több kisebb változtatásra is sor került.

Rovatok