Index Vakbarát Hírportál

Csányi Sándor és a fűnyíró

2018. március 6., kedd 13:11

Kedd reggel a Világgazdaság című lapban megjelent egy interjú Csányi Sándorral, az MLSZ elnökével. Az interjú legérdekesebb részében az elnök az utánpótlásképzés támogatásának átalakításáról beszélt, illetve külön kitért a tao-támogatás ellenőrzésének kérdésére. Apróbb probléma, hogy a kiválasztott példával pont az ellenkezőjét sikerült bebizonyítania annak, amit szeretett volna.

Az utánpótlás támogatásáról szólva Csányi elmondta, hogy döntően arra építve kell átalakítani a rendszert, hogy mely klubok nevelnek ki olyan játékosokat, akik első vagy másodosztályú, esetleg külföldi bajnokságokban, illetve a válogatottban szerepelnek.

"Azoknak az utánpótlásműhelyeknek, amelyek nem képesek kinevelni ilyen játékosokat, fölösleges támogatást adni, minderről már a hetekben tárgyal az MLSZ" - fogalmazott az elnök.

Hogy mi lesz azokkal a "műhelyekkel", például Mezőkövesden, ahonnan a milliárdos fejlesztések dacára nem akaródznak áradni a tehetségek, arról nem beszélt az MLSZ vezetője. Annál inkább a tao-program ellenőrizhetőségének kérdéséről, amit a lehető legszerencsétlenebb példával sikerült érzékeltetnie. 

Csányi ugyanis ezt mondta:

Minden felhasználást szigorúan, benchmarkok alapján ellenőrzünk, egy fűnyíróra vagy gereblyére sem lehet akármennyit elkölteni.

Ez a mondat nagyjából olyan tájékozottságot árult el az MLSZ-elnök részéről, mint amikor anyámnak pár éve elromlott a kocsija, és a BKV-pénztárnál kért 120 forintért egy buszjegyet.

Aki egy kicsit is tisztában van a valósággal, az pontosan tudja, hogy a magyar csapatok nem taóznak holmi gereblyékre. Még fűnyíróból is csak a traktor jöhet szóba. Ami pedig a benchmarkot illeti, azt valahova jó magasra rakhatták a szövetségben. 

Az MLSZ idei támogatási szezonra kiadott jóváhagyó határozatai alapján a fűnyírótraktorok ára úgy 600-700 ezer forintnál kezdődik, a határ pedig a csillagos ég.

konrétan huszonötszörös különbséget is találni az eszköz beszerzésére jóváhagyott árban.

A berettyóújfaluiak fűnyírótraktorát például 654 ezer forintos beszerzési áron hagyták jóvá, míg az újfehértóiaknak leokéztak egy majd' 16 millióst. Előbbi csapat a megyei első, utóbbi eggyel lejjebb, a megyei másodosztályban szerepel. Mindkét egyesület három nagypályás utánpótláscsapatot szerepeltet a megyei bajnokságban.

Hogy mi a bánatért kellhet egy 16 milliós traktor egy megyei másodosztályú csapatnak és hogy kaphatta meg rá a támogatást? – a rejtély megoldását felajánlanánk az MLSZ elnökének, valószínű lesz benne tanulság.

És mielőtt még bárki azt hinné, hogy egyetlen, végletes példáról van szó, rövid keresgéléssel találtunk jóváhagyott traktort 612 ezerért1,2 millióért, 1,5 millióért2,2 millióért5,1 millióért vagy épp 12,6 millióért. Hogy mennyire nincs logika a rendszerben, éppúgy bő 5 milliós traktort fogadtak el a Vasas Kubala Akadémiának, mint a Rábapatyi Községi Sportkörnek és a Gyulafirátóti SE-nek.

A látványos szigorral ellenőrzőtt tao-program eredményeinek kommunikálása mellett a Csányi-interjúból egyébként még az is kiderült, hogy a Népstadion építése jól halad; nagyon szeretnénk a válogatottal kijutni a következő Európa-bajnokságra; illetve az elnök úr nem érti, hogy miért nincsenek nézők a stadionokban, amikor a tévében egész jó számokat hoz az NB I. Utóbbira esetleg annyi tippünk van, hogy épp annyit ér a dolog, mint előfizetni az M4-re. 

(via MTI, Index)

(Borítókép: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok