Index Vakbarát Hírportál

Nyomokban magyart tartalmaz majd az NB I.

2018. március 7., szerda 13:15

A Csakfoci.hu információi szerint az élvonalban és a másodosztályban szereplő klubok kézhez kapták a legújabb MLSZ-tervezetet, amelyikben a légióskorlátozás és a fiatalszabály megszüntetéséről van szó.

Eddig a klubok pénzt kaptak azért, ha 20 év alatti játékosokat szerepeltettek. Emellett a jelenlegi ajánlás szerint öt légiós lehetett a pályán, de mint láttuk, a Felcsút a hétvégén is nyolc külföldivel állt ki a Debrecen elleni bajnokira. (A sok külföldi ellenére két meccset hozott le gól nélkül Pintér Attila csapata.)

Az újabb reform tehát már itt van a küszöbön, a klubok pedig javarészt támogatják is – egy átigazolásból hárman legalább jól járnak, a nevelés viszont idő- és tudásigényes –, ami jelentősen megváltoztathatja az eddigi játékospolitikát, hiszen olykor igyekeztek néhány magyar játékost a csapatba tenni.

A Vasas, az MTK és a Honvéd komolyan vette a nevelést, az akadémistáik helyet követeltek maguknak. Hemingway panaszkodott is a bevételkiesésre, mert ő a fiatalok után százmilliós tételt kapott a szövetségtől. 

Melyik klubnál lesz 11 külföldi a kezdőben?

  • 2852
    A Mészáros-Orbán tandem Felcsútján
  • 327
    Garancsi Vidije lesz a befutó
  • 216
    Kubatov-Doll-Orosz szentháromság: FTC
  • 70
    Seszták hozza a legtöbbet Kisvárdára
  • 48
    Tállai András Mezőkövesdjén
  • 44
    Újpest
  • 12
    Tiba István Balmazújvárosában

Ha a korlátozás megszűnik, már nem kell a látszatra sem adni. Még több tao-pénzt lehet majd elkölteni külföldiekre.

A Chelsea volt az első olyan csapat, amelyik angol nélkül állt fel, most itt a nagy lehetőség, hogy a magyar klubok is történelmet írjanak.

Ezért meg is szavaztatjuk gyorsan, vajon melyik tulajdonos vállalja fel először, hogy nem tud magyarul szólni a játékosához az öltözőben?

Az átszervezés nagy kérdése lesz, hogy ezzel többen lesznek-e a lelátón. Hogy egy másodosztályú szerb cseleiért többen kimennek-e majd a feljutó Kisvárdánál? Ha bennmarad a Balmaz, még hússzal többen látni akarják-e a frissen megszerzett grúzt?

Nehéz összefüggést találni, hogy ez az intézkedés miként segíti elő a válogatott 2020-as Eb-részvételét, ami Csányi Sándor egyértelmű elvárása, de majd biztosan erre is lesz magyarázat, mennyit tanulnak majd a magyar fiatalok.

Rovatok