Index Vakbarát Hírportál

Egy 135 ezres stadiont épít ajándékba a szaúdi trónörökös

2018. március 10., szombat 08:59 | aznap frissítve

Február 28-án játszott barátságos mérkőzést egymással Bagdadban Irak és Szaúd-Arábia. Azon a találkozón a házigazda irakiak 4-1-re legyőzték a 2018-as világbajnokság résztvevőjét. A meccs után Mohamed bin Szalman trónörökös– aki tavaly augusztusban, a legfiatalabb trónörökösként, 31 évesen lett koronaherceg – telefonon hívta fel az iraki miniszterelnököt.

Ez pedig egy komoly diplomáciai lépés is volt az 1990-es, Kuvait lerohanása óta tartó feszült politikai helyzetben. Szalman üdvözölte az irakiak győzelmét és elkötelezettséget vállalt Irakkal a szorosabb gazdasági és kulturális együttműködés felé, aztán felajánlotta, hogy a mostani, 65 ezres Baszra Stadion helyére egy több, mint százezres stadiont épített a szaúdi állam költségén.

Az irakiak azonnal létrehoztak egy munkacsoportot, amely megteszi az előkészületeket. Szalman később azt gondolta, hogy ha már ekkora stadiont építenek, akkor miért ne lehetne a világ legnagyobb stadionja. Így a közös iraki-szaúdi munkacsoport egy 135 ezer nézőt befogadó arénaprojekt létrehozásán fáradozik, írta az arabnews.com-ra hivatkozva a Daily Mail.

Irakot a FIFA 1990-ben zárta ki Szaddam Husszein katonai akciója után. Aztán 2012-ben feloldotta a kitiltást, de csak egy rövid időre. Az ország tavaly március óta teljes jogú tagja a nemzetközi szövetségnek.

Rovatok