Index Vakbarát Hírportál

Máltán állítják, őket megmérgezték

2018. március 20., kedd 18:02

Az egyik spanyol tv-társaság, a Movistar forgatott riportot Máltán, ahol egy 35 évvel ezelőtti történetet elevenítettek fel. A máig emlékezetes meccsen az 1984-es Európa-bajnoki részvétel volt a tét. Selejtezői utolsó meccsén Hollandia 5-0-ra győzte le Máltát, a spanyolok ez után fogadták a máltaiakat az utolsó Eb-selejtezőn

Spanyolországnak 11 gólos győzelem kellett, a vége 12-1 lett.

A meccs nagy felháborodást váltott ki az Eb-ről így lemaradó Hollandiában. Kees Rijvers akkori szövetségi kapitány azt mondta, a második félidőben a spanyolok annyi gólt rúghattak volna, amennyit akarnak, ha húsz kellett volna, akkor húszat.

Bár voltak vizsgálódások, konkrétum sosem derült, ki. A műsorban most az egyetlen máltai gólt szerző Michael Degiorgio viszont azt állította, a spanyolok megmérgezték őket.

Victor Scerri, az akkor máltai kapitány így mesélte el a történetet:

A szállodánkban ültünk, amikor a személyzettől jött egy férfi, és frissítőnek citrommal kínált minket. Azt vettem észre, hogy a játékosok egyre rosszabbul érzik magukat. Semmi szükségük nem lett volna a spanyoloknak, hogy ilyen eszközökhöz nyúljanak.

Utóbbi megállapítással máris vitatkozni lehet, arra legalábbis még Spanyolországban is kevesen számítottak, hogy meglesz a 11 gólos győzelem: fél évvel korábban, 83 tavaszán ugyanis Máltán csak 3-2-re nyertek a spanyolok.

A filmben megszólalt Silvio Demanuele, a máltai válogatott akkori csatára is, akí így mesélt:

Miután a citromot elszopogattuk, egyre furcsábban éreztük magunkat, olyan volt, mintha még mindig részeg lennék egy átbulizott éjszaka után. A bátyám testépítő volt, és tudom mi történik, ha szteroidok adnak energiát. Mi lézengtünk, a spanyolokon meg az látszott, hogy kétszer annyi energiájuk van. Habzott a szájuk, és vedelték a vizet.

Vagyis itt már nem is csak a mérgezés vagy bármilyen legyengítés vádja merül fel, hanem az is, hogy a spanyolok valamilyen szernek köszönhetően jutottak 12 gólig.

Ezek után már teljesen lényegtelen, hogy a máltai főszereplők még azt is megemlítették, hogy a meccs előtti este a spanyolországi edzőpályájukon nem volt áram, így kihagyták az edzést, vagy hogy a vendéglátók egy rémes hotelben szállásolták el őket, aminek még étterme sem volt.

Emanuel Fabri, a máltaiak középpályása a török bírót is gyanúba keverte, állítja, Erkan Göksel egyszerűen elfújta a meccset a spanyoloknak.

A leggyengébb bíró volt, aki életemben fújt nekem. Spanyolországnak hátszélre volt szüksége, és megkapta. Nekünk semmit nem fújt be, a spanyoloknak mindent lehetett.

Ezt kissé árnyalja, hogy a máltai kapus, John Bonello úgy emlékszik, a spanyolok 13 gólt rúgtak neki, de Göksel egyet nem adott meg les miatt. Elmondta azt is, Juan Senor büntetőjét sikerült kifognia - persze ez végül semmit sem számított.

A spanyolok a hihetetlen győzelemmel a hollandokkal azonos 13 ponttal végeztek az Eb-selejtezőcsoportban, sőt a gólkülönbségük is egyforma volt, +16. Így a lőtt gólok döntöttek, és mivel Spanyolország ebben 24-22-re jobb volt, ők utazhattak a franciaországi Európa-bajnokságra.

Ahol is egészen a döntőig meneteltek, végül a franciák 2-0-ra nyertek egy sokáig emlékezetes Michel Platini-góllal, az Eb-k történetének legnagyobb potyájával:

France v Spain: 1984 UEFA Euro Champs final highlights

A szabadrúgás átcsúszott Arconada kapus hasa alatt, ezzel lett 1-0 a franciáknak. Az utolsó percben Bruno Ballone állította be a végeredményt.

Vagyis a spanyoloknak irtó szerencsétlenül ért véget a torna, és hasonlóan szerencsétlenül folytatódott a további karrierjük is a világversenyeken. 24 éven át nem jutottak nagy torna döntőjébe, a 2008-as Eb-ig kellett várniuk, amikor megtörték a sorozatot, és meg is nyerték a finálét. Utána jött a 2010-es vb-cím és a 2012-es Eb-címvédés.

A spanyolok se 35 éve, se most nem reagáltak érdemben a máltai vádakra, a sztorit felelevenítő újságok is csak a máltaiak visszaemlékezéseit idézik.

Spanyolország-Málta 12-1 (4-1)

G: 1-0, m. 15: Santillana; 1-1, m. 24: Demanuele; 2-1, m. 26: Santillana; 3-1, m. 28: Santillana; 4-1, m. 46: Rincón; 5-1, m. 55: Rincón; 6-1, m. 60: Maceda; 7-1, m. 62: Maceda; 8-1, m. 63: Rincón; 9-1, m. 75: Santillana; 10-1, m. 77: Rincón; 11-1, m. 79: Sarabia; 12-1, m. 88: Señor.

Spanyolország: Buyo, Goicoechea, Camacho, Maceda, Señor, Víctor, Gordillo, Sarabia, Carrasco, Santillana, Rincón (Marcos Alonso, m. 86).

Málta: Bonello, Azzopardi, Farrugia, Holland, Buttgieg, Fabri, Degiorgio, Gonzi, Raymond Farrugia (Mario Farrugia, m. 70), Tortell, Demanuele.

Vezette: Erkan Göksel (török).

Sárga: Maceda, Gordillo, ill. Bonello, Fabri, Tortell.

Piros: Degiorgio (m. 78)

Helyszín: Benito Villamarín-stadion, Sevilla, 18.871 néző.

Rovatok