Index Vakbarát Hírportál

Leekens a taktikát dicsérte és látta a fejlődést

2018. március 27., kedd 23:45

Második mérkőzését is elveszítette Georges Leekensszel a magyar labdarúgó-válogatott, miután kedd este 1-0-ra kikapott Skóciától. A szakember azzal kezdte értékelését, hogy nem boldog a vereség után, de szerinte nagy volt a különbség a mostani és a pénteki, kazahok ellen elveszített meccs között. Még a tévében elsütötte az utál veszíteni klisét, ezt a sajtótájékoztatóra már szerencsére nem hozta magával, de így is jutott bőven a közhelyekből.

Akárhányszor halljuk Leekenst, rendre eszünkbe jut, milyen gyorsan akklimatizálódott a hazai viszonyokhoz, a felelősség kikerülésében - a két meccsen egy épkézláb támadást nem vezettünk összesen -, a közhelyek gyakori puffogtatásában, a bíróval való burkolt foglalkozással.

De lássuk, miket mondott.

"Jó taktikával játszottunk, nem adtunk ajándékhelyzeteket az ellenfélnek. Jól játszottunk, helyzeteink voltak, és láttam azt a fejlődést, amit a legutóbbi találkozón nem. Mertek felelősséget vállalni" - mondta az önmagát jobb hangulatúnak nevező edző.

Könny volt a játékosok szemében, ennek örült, mert ezzel is visszaadták neki, mennyire fontos számukra a válogatott, a szurkolók.

Dzsudzsák sérüléséről szóba hozta, hogy valószínűleg nem tud játszani a hétvégén, húzódása van. 

Leekens szerint játékosainak önbizalmat adhat a skótok elleni teljesítmény. Abban is bízik, legközelebb már jobb formában lesznek.

Egészen jól sikerült a három belső védős felállás, pedig azt hittem, ez még korai lesz. Nem vagyok érzelmes edző, lehet, majd virágot viszek a játékosaimnak. A legfontosabb dolog, hogy a futball, amit ma játszottunk, sokkal jobb volt. Jó kiindulási pont ez a folytatásra.

Szalai Ádámot szerinte tizenegyest érően akadályozták, Gulácsi pedig igazságot tett azzal, hogy megfogta a másik oldalon a büntetőt, de ő nem szeretne a tizenegyesekkel foglalkozni. Az Amerikából hazatérő Stieber nem játszott, van ilyen, versenyhelyzet van.

Folyamatosan azért dolgozik, hogy fejlődjön a futball, az ideje 90 százalékát Magyarországon tölti. Kemény munkával jönnek majd az eredmények, és hát minden fejlődésben vannak buktatók. Szoros kapcsolatra törekszik a klubokkal satöbbi, satöbbi. 

Sokkal üdítőbb volt hallani Nikolics Nemanját, aki azzal nyitott, hogy harcoltunk, de a foci nem erről szól, hanem a gólokról.

Ha csak futunk és harcolunk, akkor rossz sportágat választottunk."

Gulácsi Péter azt fejtegette, hogy nem sikerült hiba nélkül lehozni ezt a meccset a védelemben, ergo nem sikerült kapott gól nélkül lehozni a meccset, ezért maradt el a döntetlen.

Igyekeztek megszervezni a játékot, figyeltek a labdakihozatalokra. Mindig kérdezik tőle, hogy sikerélményekkel telítődve jön Lipcséből, itt pedig kudarcok érik. Ő szeretne a válogatottban sikeres lenni, és nagyon fontos neki, hogy győzelmeket szerezzen, mert úgy teljes az élete.

A kazah légiós Elek Ákos nyitógondolata az volt, hogy a két vereség nem néz ki jól, és míg pénteken nem érdemeltek döntetlent, most az reálisabb lett volna.

A skót kolléga bízik Leekensben 

A mérkőzés után nyilatkozó skót kapitány, Alex McLeish szerint csapata végig kézben tartotta a mérkőzést. "Az újoncok jól teljesítettek, és szerencsére nem viselte meg a csapatot a kihagyott tizenegyes sem" -  mondta elégedetten a szakvezető, aki annak is örült, hogy csapata a megszerzett gól birtokában sem állt le.

A skótok edzőjének a magyar szurkolókhoz is volt egy bíztató szava. "Georges Leekenst ismerem még Belgiumból, tapasztalt edző, meg fogja találni azt a győztes formulát, amely ezeknek a játékosoknak a legmegfelelőbb".

Rovatok