Index Vakbarát Hírportál

Kaszparov páros lábbal szállt bele a FIFA-ba

2018. március 30., péntek 09:08

Garri Kaszparov, a 11-szeres sakk Oscar-díjas, minden idők legnagyobb sakk-koponyája az oroszországi futball-vb kapcsán jegyez hosszabb cikket az Espn.com-on. A Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legnagyobb ellenségének számító, emigrációban élő korábbi sakkozó a korrupcióra, a lehetetlen oroszországi viszonyokra hívja a figyelmet. És szól be Putyinnak, de nem csak neki, a FIFA-nak, azaz a nemzetközi futballszövetségnek is.

Kaszparov leírja, hogy arra nem emlékszik, mikor tanult meg sakkozni, de élesen az emlékében van az 1970-es futball-vb és Pelé, akiket Bakuban, fekete-fehér tv-n követett már akkor figyelemmel. Sajnálja, de 48 évvel később nem lehet ott hazájában, hogy élőben is láthassa a világ legjobb futballistáit, mivel a Putyin elnökkel szembeni lázadása miatt 2013-ban emigrálnia kellett.

Szerinte korrupció szőtte át a 2014-es téli olimpiát, amely 51 milliárd dolláros költségvetésével minden idők legdrágább (télit és nyárit is egybevéve) olimpiája volt.

„Még viccelődtem is vele korábban, hogy a szocsi játékok aranyérmeinek nagy része Svájcba, Panamába, vagy a Kajmán-szigetekre ment még a játékok előtt” - írja Kaszparov, utalva ezzel az orosz gazdasági élet átláthatatlan folyamataira.

Ne feledje el senki, Oroszország nem egy gazdag ország. Oligarchák vásárolnak angol futballcsapatokat, az olaj- és gázbevételek miatt szökik fel a GDP, miközben az orosz emberek legnagyobb része 500 dollár körül keres havonta. Egy olyan ország, mint Putyin Oroszországa a legkevésbé sem szabad ország. Az állam privatizálja a nyereséget és államosítja a költségeket. A stadionépítéseket vendégmunkásokkal hajtja végre olyan körülmények között, hogy halálos balesetek tucatjai történnek.

Kaszparov a NOB, a FIFA és Sepp Blatter felelősségére is kitér. Nem véletlen, hogy Oroszország úgy kapott olimpiai- és vb-rendezést, hogy a sportvezetők nagyon jól tudták, milyen korrupció lengi át az orosz gazdaságot. Nem véletlen, hogy Blatter is pont ilyenbe bukott bele.

De a legnagyobb gyomrost ez után viszi be, amikor a FIFA öntisztulási folyamatáról és a szervezet átláthatóságára irányuló törekvésekről azt írja:

A Blatter-botrány után a FIFA arra törekszik, hogy a vb-rendezési pályázatok elbírálása átláthatóbb legyen. Ezt hangoztatják, bár az én személyes tapasztalatom az - sokat harcoltam ugye a FIDE-vel, a Nemzetközi Sakkszövetséggel - , hogy ezek az átláthatósági kezdeményezések csak arra irányulnak, hogy megpróbáljanak időt nyerni, amíg jobb módot találnak rá, hogyan rejtsék el a pénzt.

Kaszparov a vb előtt alig 3 hónappal figyelmeztet, a szocsi téli olimpia alatt orosz környezetvédelmi aktivisták próbálták meg kihasználni a média adta lehetőségeket, de Putyin két évre börtönbe záratta őket, és minden erővel próbálta a játékok alatt elterelni ezekről a figyelmet.

A sakkzseni szerint a világbajnokságra érkező szurkolók és újságírók elől megint igyekeznek majd eltakarni a valóságot, és merésznek kell lennie annak, aki a függöny mögött észre akarja venni az igazi orosz valóságot.

Rovatok