Index Vakbarát Hírportál

BL: 4-1-ről fordított a Roma, kiesett a Barcelona

2018. április 10., kedd 22:34 | aznap frissítve

Óriási meccset játszott a Roma az olasz fővárosban a Barcelona ellen. A katalánok 4-1-re megnyerték az odavágót, már csak formalitásnak tűnt a visszavágó, de az olaszok hatalmas lelkesedéssel és agresszivitással, az esélytelenek nyugalmával végül fordítani tudtak.

AS Roma - Barcelona 3-0

A Barcelona nagyon könnyelműen vette a mérkőzést, az idei szezon eddigi talán legrosszabb teljesítményét nyújtotta. Mind támadásban, mind pedig védekezésben borzalmasak voltak az első félidőben, különösen a Pique-Umtiti belsővédő páros volt teljes homály, Edin Dzeko már a 6. percben gólt szerzett.

Az első félidőben több találat már nem esett és elég valószínűtlen volt, hogy a Barca ennyire rossz játékkal hozza le a második félidőt is. Meglepetésre viszont ez történt, a Roma agresszív, fizikális játéka nagyon nem ízlett a katalánoknak, akiknek egész meccsen mindössze két kaput eltaláló lövésük volt. 

Pique aztán összehozott egy teljesen tiszta büntetőt, amit az odavágón szerencsétlen öngólt szerző Daniele De Rossi értékesített.

A Barcelona a második bekapott gól után sem változtatott, a Roma pedig minden mindegy alapon támadott. A 82. percben szöglethez jutottak az olaszok, a görög Manolas pedig csúnyán megverte Nelson Semedót a rövid saroknál, és gyönyörűen fejelt a kapuba. 3-0, már a Roma volt a továbbjutó, a Barcának szűk 10 perce maradt reagálni, egy góllal jók lettek volna.

8 perccel a vége előtt kapott csak észbe a Barcelona, de ez már semmire sem volt elég. Messi lábában volt a továbbjutás, de miután szerencsésen elépattant a labda, borzasztón találta el öt méterről. A következő helyzetben Dembele döntött rosszul, visszagurítás helyett - Suarez és Messi is üresen várta a tizenegyesponton -, ő középre gyömöszölte Piquének, szöglet lett belőle.

Még egy Barca-akció volt, Alba sarkazott Messihez, de a középre tartó labdát lefülelték a gyors és pontos, erőn felül teljesítő Roma-védők.

A Roma így 4-4-gyel, idegenben lőtt több góllal, három gólos hátrányból felállt, és teljesen megérdemelten jutott a legjobb négy közé a Bajnokok Ligájában.

Az első meccsen De Rossi és Manolas is öngólt vétett, most mindketten nélkülözhetetlen gólt szereztek. A Roma történetében először jutott a négy közé a Bajnokok Ligájában. Ami Tottival annyiszor nem jött össze, a legenda visszavonulása utáni első szezonban megtörtént.

Megint rövidzárlatot kapott a City

A múlt héten négy nap alatt kétszer kapott rövidzárlatot a Manchester City, a Liverpool ellen ezért sima hármast kapott a Bajnokok Ligájában, majd a bajnokságban 2-0-s vezetés után a United vágott neki hármat, és idegenben megfordította a meccset, amivel a bajnokavatást is elnapolta.

Pep Guardiolával még müncheni edzőként is előfordult hasonló kisiklás - a Real és a Barca is pillanatok alatt szaladt át csapatán -, a kedd esti negyeddöntőben nemhogy 15 perces, de egy apró kihagyás is elég volt ahhoz, hogy az évek óta fontszázmilliókkal erősödő City ezúttal se kerüljön a vágyott BL-döntő közelébe.

940 millió fontot költöttek eddig egyébként erősítésre,

ami felfoghatatlan összeg. Még Angliában is, mert ennek a felét sem költötte el jó néhány hasonlóan tehetős klub. A két csapat szeptemberi bajnokiján egyébként 5-0-s eredmény született, ami most továbbjutást jelentett volna, igaz akkor még az első félidőben emberelőnybe került a hazai csapat, mert Mané fejberúgta a kapust. 

A második percben olyan jól sikerült Sterling letámadása, hogy a rekordösszegért igazolt van Dijk az oldalvonalon kívülre esett az ütközés és a rossz indítása után, Fernandinho azonnal visszatette a labdát a védő helyére és Sterling elé, aki középre adott, Jesus pedig könnyedén használta ki a hatalmas ziccert.

Mané nem bírt magával, a 14. percben rácsúszott Otamendi lábára, sárgát kapott. Egészen elképesztő lüktetést hozott a meccs, a Liverpool másik két sárgája abból adódott, hogy próbálták megfékezni a középpályán a riválisukat.

Az első félidő végén már nyomásztó lett a City fölénye. Bernardo Silva előbb rúgott egy nagy kapufát, majd nem tudott felszabadítani a Pool védelme, de Bruyne visszaívelte a labdát, Karius kijött és elütötte, de épp Milnerre, aki nem tudta irányítani a labdát, ami a kapu felé pattant róla. Sané a kapuba is lőtte közelről, így az utolsó érintés a Liverpool menteni igyekvő védőjéé volt, vagyis nem lehetett les. A gólt viszont a spanyol Mateu Lahoz az asszisztens beintésére érvénytelenítette.

A párharcot meghatározó hiba volt, ha megadja, a City 2-0-val megy a szünetre, 1 gól kellett volna neki a hosszabbításhoz a második félidőben. A félidő lefújása előtt nem kis lélektani előnyt jelentett volna, ha kétgólos előnnyel fordulnak, Guardiola ritka hevesen reklamálva tette szóvá az esetet a játékvezetőnél, amiért az el is küldte a kispadoktól, mehetett fel a VIP-be a második felére.

Az egész szünetben ezt az esetet lassították a stadionban, noha a Liverpool a 45. percben életjelet adott magáról, egy szép kontrát vezettek, Oxlade Chamberlain elhúzta a kapus mellett a labdát, de kisodródott, és éles szögből fölé vágta.

Bogdán jóslata maximálisan bevált

Az 56. percben Szalah belőtte azt a gólt, ami lényegében el is döntötte a párharc sorsát. A második félidőre a vendégcsapat sokkal bátrabban jött ki, és ez gyorsan láthatóvá vált.

A magyar válogatott kapusa, Bogdán Ádám, aki papíron még egy évig a Liverpool játékosa, azt mondta, az a meccs kulcsa, hogy képes-e a csapata a saját játékát játszani. Mert ha igen, akkor nem lehet veszélyben a továbbjutás. Abszolút igaza lett, a fordulás előtt teljesen más Liverpoolt láttunk, mint utána. Megvolt a sebességük, nem nyomták be őket annyira.

De vissza a gólhoz: labdát szerzett a Pool a felezővonalnál, Mané megiramodott, átverekedte magát a védőkön, a kapus jól lépett ki, ezért lövéshez nem jutott, mert elütötte előle a labdát, Szalah viszont a legjobb helyen követte a támadást, elvitte Ederson elől, és higgadtan befejezte. 1-1.

A Citynek így még négy gól kellett, amire igazából sansza sem volt. Sőt, egyre sem. Így jobb híján Guardiolát kereste a kamera, számtalanszor mutatták a VIP-ben, ahogy elemez, magyaráz, méltatlankodik.

A 77. percben éppen azt mutatták, hogy a kezébe temeti az arcát. Otamendi ugyanis labdát veszített, Firmino pedig nemcsak leszerelte, de betört a tizenhatoson belülre, és a bal kapufával együtt megszerezte a második, mindent eldöntő gólt. Olyan jól helyezett volt a labda, hogy Edersonnak esélye sem volt a hárításra. Volt még egy lesgól, de igazi izgalmak már nem adódtak.

A Liverpool megsemmisítő 5-1-gyel jutott BL-elődöntőbe. 2007 óta nem jártak ennyire messze a sorozatban, akkor a döntőig mentek, csak a Milan állította meg őket.

Rovatok