Index Vakbarát Hírportál

Jól látszik, mi a baj az olasz futballal

2018. április 17., kedd 09:23

Nem történt olyan a Serie A-ban mióta a 90-es évek közepén bevezették a hárompontos rendszert, mint ami a hétvégén megesett: a 32. fordulóban a meccsek fele, azaz öt mérkőzés 0-0 lett.

Lazio-AS Roma 0-0
AC Milan-Napoli 0-0
Fiorentina-SPAL 0-0
Atalanta-Internazionale 0-0
Chievo-Torino 0-0

Ebből kettő kifejezetten nagy rangadó volt, a Lazio-Roma és a Milan-Napoli.

Még abszurdabb a kép, ha megnézzük, a bajnoki tabella első hét helyezettjéből csak egy, épp a listavezető Juventus tudott gólt lőni (hármat is). Nem talált be a Juve után következő:

Még ennél is szürreálisabb, hogy mennyi és milyen kaliber csatár maradt gól nélkül. Mekkora oddsot adnának arra, hogy egy bajnoki körben egyszerre nem lő gólt a

akik mind csapatuk házigólkirályai.

Hihetetlen egybeesés, de azért ne csak a véletlenben keressük az okát. Egy forduló persze, és ilyen még sosem volt, de az öt 0-0 arra utal, hogy

Olaszországban még mindig úgy lépnek pályára a csapatok, hogy inkább ne kapjunk gólt, szemben az egész világ mentalitásával, hogy mindenképp rúgjunk. nem reszkíroznak, gól nélkül maradnak. És leginkább akkor, ha közel azonos képességű csapatok találkoznak: a mostani öt gól nélküli meccsből négyen ez volt a helyzet, csak a Fiorentina-SPAL kivétel.

Pedig múlt hét közben az olaszokról kiderült, hogy ha akarnak, tudnak futballozni és gólt rúgni. Pontosabban ha rá vannak kényszerítve: a Roma hármat lőtt a Barcelonának, a Juve - mondjuk velük a ligában sem volt gond - szintén hármat, ráadásul idegenben a Real Madridnak, a BL-ben.

A Lazio a 4-2-es hazai győzelme után szintén vezetett 1-0-ra Salzburgban, amitől annyira megnyugodott, hogy be is kapott négyet, és kiesett.

Valószínűleg nem lehet persze csak az alaphozzáállásbeli hiányosságra felhúzni a gólínséget, de az biztos, hogy az egésznek az alapja még mindig a defenzív mentalitás.

Rovatok