Index Vakbarát Hírportál

Az 1000 fős település, ami rögtön két sportcsarnokot kapott

2018. április 27., péntek 08:21

Szászberek egy Szolnoktól 17 kilométerre fekvő 1000 fő lakosú község Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A település futballistái a megyei másodosztályban szerepelnek, a Szászbereki SE egyetlen utánpótláscsapata pedig a területi bajnokságban vitézkedik. Az MLSZ adatbankja szerint az egyesületnek összesen 35 igazolt játékosa van, 17-től 44 éves korig.

Mindezek alapján több mint meglepő felfedezés volt az mfor részéről, hogy 273 millió forintból (nettó) megkezdődik a szászbereki sportcsarnok építése, ami kifejezetten a foci céljait szolgálja. A közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint ugyanis "labdarúgó munkacsarnok" építésére szerződött a helyi önkormányzat a budapesti Peszter Kft-vel.

Ha ezt enyhén furcsának találja, akkor kezdhet kapaszkodni, mert most jön java.

A 273 milliós szerződés csak egy szelete a teljes projektnek, csütörtökön már meg is jelent a következő szerződés a futballcsarnok ügyében, ez 84 millió forintról szól, és a létesítményhez tartozó út-, illetve parkolóépítést tartalmazza. Hogy miért kellett két külön szerződésre bontani a projektet? Csak egy tipp, de 300 millió alatt nem kellett nyílt eljárást kiírnia az önkormányzatnak.

Sőt, a csarnoképítés még így is csak azért fért be az értékhatár alá, mert a benne lévő öltözők és oktatótermek "beépített és mobil" burkolatának kiépítését kiszedték a feladatok közül. Ezt azért nyugodtan nevezhetjük kabarénak.

A 84 milliós "út- és közműépítés"-re vonatkozó szerződést szintén a Peszter Kft. nyerte, ezúttal nyílt eljárás keretében, amire érdekes módon pontosan ugyanazok a cégek jelentkeztek, akiket az első pályázatra meghívtak (West Hungária Bau Kft., Fertődi Építő és Szolgáltató Kft., Expert Építő Mérnöki Kft. és a KINAMÉ Építőipari Kft.).

A Peszter a díjért cserébe elvégzi a közművesítést, de a csatlakozópontok kialakítása már nem feladata. A parkosítás keretében pedig füvesít és ültet 6 db. fát. Emellett létesít:

Figyelembe véve, hogy a sportcsarnokban lesz egy 140 férőhelyes lelátó, valamint 4 db öltöző, illetve 3 db oktató terem is, a férőhelyek száma egy kicsit soványnak tűnik. Már a későn érkező játékosoknak sem lesz hova parkolniuk, a közönségnek meg legfeljebb csak akkor jut hely, ha öten jönnek egy bringán.

A szászbereki projekt tehát 357 millió forintnál jár jelenleg, de ez még messze nem a vége. Egy 2016-os kormányhatározat ugyanis 580 millió forintot biztosított a fejlesztésekre, ebben műfüves és élőfüves futballpálya is szerepel. Erre nagyjából el is lehet majd verni a maradék 220 milliót.

Ami a Szászbereken nagyot futó Peszter Kft-t illeti, klasszikus strómancégnek tűnik, 2014-ben és 2015-ben nulla árbevétellel, ami 2016-ban hirtelen 450 millióra nőtt. A Céginfo szerint 6 fő dolgozik a cégnél, aminek legkomolyabb referenciája a siófoki kézilabdacsarnok befejezésére 2017-ben elnyert 1,81 milliárdos szerződés. Ennek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a Peszter ügyvezetője, Baller András éppenséggel a pályázatot kiíró Siófoki Kézilabda Club ügyvezetőjének, Fodor Jánosnak a sógora, illetve a klub alkalmazottja felnőtt- és utánpótlás-vezetői asszisztensi minőségben, emellett Ballerné korábban üzlettársa is volt Fodornak.

A párfős Peszter Kft. természetesen alvállalkozókon keresztül teljesíti a siófoki megbízást, olyan veretes nevek közreműködésével, mint Orbán vejének, Tiborcz Istvánnak volt cége, az Elios vagy a szintén Tiborcz-közeli West Hungária Bau.

Nyilvánvaló, hogy Szászberegen sem a Peszter Kft. vezetőséggel együtt hatfős állománya húzza majd fel a labdarúgó-munkacsarnokot a 35 focistának, hanem mondjuk az előbb említett, vagy más  – esetleg szintén Felcsúthoz köthető – cégek segítségével. A két eddig elnyert szerződésben mindenesetre már jelezték, hogy lényegében az összes feladatot külső alvállalkozó bevonásával tervezik elvégezni.

Mindez persze még mindig nem ad választ a legfontosabb kérdésre, hogy miért pont itt valósul meg a beruházás, aminek egy valamivel népesebb településen talán több értelme lett volna. Abba pedig már bele sem merünk gondolni, hogy az üzemeltetésére évenként fordítandó tízmillió forintos nagyságrendű összeg mit művel majd Szászberek költségvetésével, tekintve hogy a település idei bevételeit 85 millió forintra tervezték.

Egy dolog viszont biztos, a szászberekieket még az elméretezettnek tűnő beruházás ellenére sem lehetne túlzott mohósággal vádolni. 

2017 februárjában ugyanis az EMMI-től is kaptak 400 millió forintot egy tornacsarnok építésére.

Ez kimondottan a helyi katolikus iskola tanulóit szolgálta volna, illetve alkalmas lett volna a környék iskoláival közös rendezvények és sportesemények megtartására. Végül Szászbereken úgy döntöttek, elég lesz nekik egy csarnok is. Hogy a választás miért a labdarúgó-munkacsarnokra esett, azt nem tudjuk.

Rovatok