Index Vakbarát Hírportál

Öregfiúkcsapatnak épül a 3,5 milliárdos utánpótlásközpont Szigetszentmiklóson

2018. május 3., csütörtök 16:08

A magyar futball egyik fontos utánpótlásközpontját gyakorlatilag szó szerint agyonnyomta egy stadion.

A szigetszentmiklósi regionális utánpótlásközpont mintegy 3,5 milliárd forintból valósult volna meg, legnagyobb részben taóból. A projekt viszont leállt, miután elköltöttek 1,5 milliárd forintot, a folytatása pedig erősen kétséges. És ha még sikerülne is befejezni valahogy, Szigetszentmiklóson közben nem maradt nagypályás csapat, leszámítva az öregfiúkat.

Többször is írtunk már a szigetszentmiklósi tao-rémálomról. A város egykor utánpótlásáról híres labdarúgócsapatának vezetői 2012-ben belevágtak egy 3500 fős stadiont is magában foglaló regionális utánpótlásközpont építésébe. Ami aztán minden pénzt elvitt, így előbb csak a megyei osztályban tudott elindulni a helyi NB III.-as csapat, majd onnan is visszaléptették. Amikor erre sor került, az SZTK honlapján megjelentetett tulajdonosi közleményben azt ígérték, hogy

az utánpótlás versenyeztetését az első csapattal kapcsolatos döntés nem befolyásolja.

Tekintve, hogy az MLSZ adatbankja szerint a Szigetszentmiklósi TK U14-es, U15-ös, U17-es és U19-es csapatát is kizárták a korosztályos bajnokságból, sőt még a 3/4 pályás U17-es női csapata is erre sorsra jutott, kimondhatjuk, hogy az ígéretet nem sikerült betartani. Mindez azt is jelenti, hogy Szigetszentmiklóson nem maradt nagypályás bajnokságban szereplő csapat, kivéve az öregfiúkat, de nekik talán nincs sok értelme utánpótlásközpontot építeni.

A gondok nem most kezdődtek persze, a projekt finanszírozása lényegében a kezdetektől fogva vágyálmokon alapult. A taóból származó állami támogatást ugyanis csak utólag vehette fel az építtető, akinek így – saját pénze nem lévén – kölcsönökből kellett volna megvalósítania a több részre bontott beruházás egyes ütemeit. Ezeket a kölcsönöket aztán az ütemek teljesítése után végre megkapott taóból fizették volna vissza.

A csapat elnöke, Becz Péter fideszes önkormányzati képviselő el is sírta idevágó bánatát egy önkormányzati ülésen.

...nem akarom ezt mondani, de mégis mondom, hogy nem minden Felcsút, nem minden Mezőkövesd, hogy azok a pénzek ott állnak a páncélszekrényben, hogy ki tudom fizetni a vállalkozó számláját, és utána majd megkapom, a mi esetünkben az MLSZ-nél lévő begyűjtött taót.

A szigetszentmiklósiak pénzügyi terveibe két nagy hiba is becsúszott. Egyrészt nem mindig sikerült olyan cégeket találni, amelyek felajánlották volna a társasági adójuk egy részét, másrészt óriási nehézséget okozott olyan bankot találniuk, amelyik hitelezett volna.

Végül az Orbán és Mészáros-közeli MKB segítségére, illetve az Emmi soron kívül érkező, 361 milliós támogatására volt szükség, hogy a beruházás ne múljon ki már tavaly, bár utólag talán jobb lett volna úgy.

Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy az utánpótlásközpont valaha is elkészül.

A január óta felszámolás alatt álló SZTK Futball Kft. tulajdonosa, egyben az Szigetszentmiklósi TK sportegyesület ügyvezetője, Potoczki Tamás márciusi tájékoztatása szerint eddig 1,5 milliárd forintot fordítottak a beruházásra, a hiányról pedig azt mondta, hogy

jelenleg az egész projektben egy közel 500 millió forintos lyuk van, ennyi hiányzik a történetből.

Ami nem is hangzik olyan sötéten, ez alapján még akár hihető is lehetne az ígéret, hogy 2018 végére kész lesz minden. Csakhogy alig két hétre rá az SZTK Facebook-oldalán Potoczki azt írta egy nyílt levélben, hogy a beruházás befejezéséhez 1 milliárd forintos önrészre van szükség.

Merthogy a taós támogatás csak 70 százalékban fedezi az ilyen beruházásokat, a többit az építtetőnek kell összekaparnia. Ezt általában önkormányzati segítséggel oldják meg, de Szigetszentmiklóson speciel közölte a helyi vezetés, hogy a nagyjából ingyen átengedett telken kívül egy fillért sem ad.

Hogy a Potoczki, illetve Becz Péter elnök vezette egyesületnek az egymilliárd forintnyi önrész mennyiben áll a rendelkezésére, az sajnos nem derült ki a facebookos levélből, de tekintve, hogy pénzhiány miatt U14-től felfele meg kellett szüntetni a helyi labdarúgást (az öregfiúkon kívül), illetve hogy az egyesület mögött álló gazdasági vállalkozás január óta felszámolás alatt áll, gyanús, hogy nem ülnek ennyi pénzen.

Amiből leginkább az követezik, hogy a hiány valószínűleg sokkal nagyobb lehet, a regionális utánpótlásközpont pedig nem fog elkészül 2018 végére, különös tekintettel arra, hogy az előző pályázati időszakban megszavazott 717 milliós tao-támogatásból egy fillért sem tudtak lehívni, a legutóbbi időszakban pedig összesen 23 milliós támogatással hagyták jóvá a tao-programjukat.

A pénzügyi káosz, a félbemaradt többmilliárdos beruházás és a szigetszentmiklósi utánpótlás megsemmisülése mindvégig az Emmi vigyázó szemei előtt zajlott. A minisztérium nem is vette félvállról a dolgot. 2017 nyarán ellenőrzést tartott az akkor már bő féléves csúszásbán lévő projekt helyszínén, és megállapította, hogy

„A kivitelezés a tervezett ütemben halad”.

(Borítókép: Szigetszentmiklósi TK / Facebook)

Rovatok