Index Vakbarát Hírportál

Egy a százhoz, hogy nyernek, de mindenki mögéjük áll

2018. május 8., kedd 15:03

Nem mindennapi meccsre készül ma Párizs. A francia kupadöntőt rendezik 21:05-től a nemzeti stadionban, a Stade de France-ban, ahol a világ egyik leggazdagabb klubja, a Neymar nélkül felálló Paris SG találkozik a harmadik ligás Les Herbiers csapatával. Ekkora osztálykülönbséggel ritkán rendeznek kupadöntőt bárhol a világon.

A National 1-ben (ez a harmadosztály) a kiesés szélén táncoló Les Herbiers éves költségvetése megközelítőleg 2 millió euró,

éppen annyi, amennyit Neymar keres 16 nap alatt, míg a PSG ennek a 270-szereséből, 540 millió euróból gazdálkodik.

A két csapat közötti különbséget az is jól érzékelteti, hogy a Les Herbiers csak 2015-ben szerepelt először a harmadik vonalban, és ha kiesne, a negyedosztályban együtt játszhat a PSG tartalékcsapatával.

A párizsiak a döntő szuperfavoritjai, sorozatban 29 kupameccsüket megnyerték, 2014. január 22-én, a Montpellier-től kaptak ki utoljára, ha nyernek, sorozatban negyedik évben hódítják el a Francia Kupát, vagy a Francia Ligakupát. A Francia Kupa 1918 óta íródó történetében a Les Herbiers az ötödik csapat, amelyik a harmad- vagy a negyedosztályból jutott el a döntőbe.

Les Herbiers egy kisváros Vendée megyében, Nantes-tól nyolcvan kilométerre, délre. Mindössze 15 399 lakosa van, de a számukra biztosított 15 ezer jegyet pillanatok alatt elkapkodták. A mesés történet tavaly novemberben indult el, a Les Herbiers hét fordulót nyerve jutott döntőbe. Olyan csapatokat ejtett ki, mint az Auxerre és a Lens. Az elődöntőben a szintén harmadik ligás Chambly-t 34 553 szurkoló előtt győzte le a Herbiers. A hazai meccseiket amúgy átlagosan 1500-an nézik az ötezres stadionjukban.

A döntőben 80 000 néző előtt kell bizonyítaniuk. Ahogy Mathieu Pichot, a csapat kapusa elmondta, most ország-világ előtt mutathatja meg, mennyire jó kapus, és óriási dolog lesz, hogy Edinson Cavani, Kylian Mbappe vagy Angel Dí Maria akcióit kell megállítani. „A nagy küzdelmek, amelyet minden játékos beleadott, azok hoztak el minket ideáig, ezért fontos, hogy mindenki beleélje magát majd abba a pillanatba” – fogalmazott.

A csapat Clairefontaine-ben, a francia válogatott központjában készült a meccsre. „Nem szoktunk ilyen pályán edzeni. Azokban a hálószobákban alszunk, ahol a francia válogatott játékosai is voltak. Nem egy játékosnak csillog a szeme. Ugyanazt levegőt szívom be, mint akkor Zidane. Talán két gólt fogok rúgni a döntőben" – mondta Adrien Pagerie, a csapat balhátvédje, utalva ezzel a Real mostani edzőjének az 1998-as vb-döntőben rúgott két góljára.

A hátvéd még Mbappéról is elmondta a véleményét: „10 000 kilométer/óra sebességgel mozog, igazán koncentrálni kell az elejétől a végégig. Nagyon nehéz lesz, de a szüleim arra tanítottak, hogy bárki is legyen az ellenfél, ő is csak egy emberi lény, mindent megteszek, hogy megakadályozzam őt a terveiben.”

Julien Laurens, francia újságíró a BBC-nek azt mondta, hogy minden bizonnyal az ország – kivéve persze a PSG-drukkereket – kedd este a Les Herbiers mögött fog állni:

„A franciák szeretik a Dávid és Góliát típusú küzdelmeket, és ilyenkor egy emberként állnak a kisebb mögé. Így egészen biztos, hogy Franciaország nagy része a Les Herbiers-nek fog drukkolni. Mesés történet az övék, de azt azért észre kell venni, hogy az maga lenne a csoda, ha ez lendület egészen a döntő végéig kitartana – elég csak a PSG költségvetésére gondolni.”

Laurens szerint elsősorban a francia futballakadémiák kiváló működésével magyarázható, hogy az alacsonyabb osztályban szereplő klubok ilyen jók a kupában:

„Elég csak a Lyonra gondolni, az akadémiáról kikerülők közül csak néhány jut el az első csapatig. A többieket – bár ők is hasonlóan remek játékosok – általában kölcsönadják vagy eladják alacsonyabb osztályú kluboknak, így azok aztán megerősödve a kupában bizonyítanak.”

Erre jó példa a Les Herbiers is, hiszen a kapus Pichot a másodosztályú Lavalban kezdett el játszani, a középpályás Sebastien Flochon a Lyon akadémiáján nevelkedett, együtt játszott a most barcelonai Samuel Umtitivel. Aztán hat hónapig nem volt csapata, amikor 2017-ben csatlakozott a Les Herbiers-hez.

A piros-fekete klubot 1919-ben alapították, jelenlegi nevét 2006-ban vette fel. A Herbiers még sosem szerepelt a profi első két osztály egyikében sem. A hetvenes évek végéig általában a negyedik liga volt a legmagasabb szint, ameddig eljutottak. Aztán 2007-ben a francia futballbajnokság szerkezetének átszervezése miatt a hetedik osztályig zuhantak. Innen kapaszkodtak fel 2015-ben a harmadik vonalba.

Az éves költségvetéshez szükséges pénzt 120 helyi vállalkozás adja össze. A játékosok nem szigorúan amatőrök, úgynevezett szövetségi szerződésük van, havi 2-3000 eurót keresnek, de aki akar, emellett még eljárhat dolgozni.

Laurens úgy véli, a francia harmadosztály sokkal technikásabb, mint mondjuk az angol League One, de ott fizikailag erősebbek a játékosok. A Les Herbiers technikás játékot játszik, de a fogadóirodák szerint esélye egy a százhoz – a legalacsonyabb, amit valaha láttunk nemzeti kupadöntőben, Európában.


Az álom már megvalósult a kiscsapat számára, akármit is hoz az esti kupadöntő, de egy nagyon nagy feladat még vár rájuk. Pénteken játsszák a harmadosztály utolsó fordulóját, amelyben még nyolc csapat is kieshet, köztük a Les Herbiers, amely a feljutásért harcoló Béziers vendége lesz. Ha kikapnak, akkor az kell, hogy a mögötte álló Cholet vagy az Entete közül az egyik ne nyerjen. Erre inkább az utóbbi mutat nagyobb esélyt, mert az Entente meg a második Grenoble vendége lesz. Ha ez sikerül, akkor Les Herbiers játékosainak három napon belül két álmuk is valóra válik.

Nyitókép: a Les Herbiers játékosai edzés közben, május 7-én (Franck Fife)

Rovatok