Index Vakbarát Hírportál

A gibraltári, andorrai bajnok is megelőzi a Fradit

2018. május 8., kedd 07:07 | aznap frissítve

A szombati Videoton–Ferencváros bajnoki rangadó után az aranyérem sorsa nem dőlt el, így értelemszerűen az sem, melyik magyar csapat indulhat az átszervezett Bajnokok Ligájában. Az látszik, hogy a Fradi megtartotta előnyét, de még négy forduló hátravan.

A BL átszervezésének előnye: az első kör vesztesei nem fejezik be azonnal – ahogy tavaly a Honvéddal történt –, mindenképpen kapnak még egy meccset. Nehezítés: négyen juthatnak be az eddigi öt helyett, és eggyel több párharcot (négyet) kell nyerni, mint az előző kiírásban.

Az európai sorrendben azonban a Ferencvárosnak nincs esélye arra, hogy a kiemeltek közé kerüljön a BL-ben, mert az előző években mindössze 2,5-ös együtthatót vívott ki magának. Ilyenkor köszön vissza az, hogy a bosnyák Željezničarnak gólt sem rúgott.

Hogy ezt a teljesítményt elhelyezzük, elég csak annyit említeni:

Öt évet számoltak bele, minden döntetlen és győzelem számított. Az igazsághoz hozzátartozik, a feljebb említett csapatok az előselejtezőben gyűjtögették a pontjaikat, ettől még tény, az UEFA rangsorában megelőzik a hazai bajnokság favoritját. Itt a teljes rangsor.

A Videoton 4,25-ön áll, ebben benne van a francia Bordeaux tavalyi kiverése is, de már nincsenek benne a Sousával elért győzelmek. A klub elszalasztotta az esélyt, hogy arra építsen, pedig 9 pont felett is járt.

Ha a fehérváriaknak szerencséjük lesz, még így is bejöhetnek a kiemeltek közé. Aggasztó viszont, hogy a félamatőr walesi The New Saints (TNS) együtthatója kereken ötösre emelkedett – ezzel már biztosan az erősebbek között van –, és amikor három éve szembekerült egymással a két csapat, akkor még a Videoton volt a kiemelt. (Carrillót azonban elbocsátották, Casoni pedig nagyon nem vált be.)

Ha Szlovéniában nem a Maribor lesz a bajnok (egyelőre a második helyen áll), akkor a Videoton bekerülhet ebbe a felső kasztba. Vagyis valamelyest könnyebb ellenfelet kaphatna, hiszen mégiscsak a máltai, a feröeri, az ír vagy a grúz bajnok lehetne a riválisa a július 12-i bemutatkozáson.

A Fradinak erre sajnos nincs esélye, Thomas Doll csapata biztosan a kiemelt csapatok egyikével játszhat kezdésként.

Az Európa Ligában is kizárólag a Videotonnak van esélye arra, hogy az első fordulóban kiemelt legyen, a másodikban ehhez már mázli kell. Bárki lesz a kupagyőztes itthon, a jobbak közül kap ellenfelet.

Az első kör legjobb csapata a szerb Partizan Beograd, amelyik tavaly a Videotonnal az EL-playoffban akadt össze. Szerencsétlen esetben a Partizannal most azonnal összefuthat a magyar bronzérmes, már az első körben.

Rovatok