Index Vakbarát Hírportál

Mourinho a csapatnak adta kapusa díját

2018. május 11., péntek 11:15

A Manchester United csütörtök este 0-0-ra végzett a West Ham United otthonában. Ez az egy pont pedig azt jelenti, hogy négyre nőtt az előnye a második helyen a Tottenham előtt, így a londoni csapat ezt a hátrányt egy forduló alatt már nem tudja ledolgozni. A MU lemaradt az aranyról, de kapusát, David De Geát így is megtisztelő kitüntetés érte.

A United-kapusnak ez volt a 18. olyan meccse a szezonban, amelyen nem kapott gólt, így idén neki jár az Aranykesztyű-díj. A második a Manchester Cityből Ederson 16 nullás meccsel, míg a harmadik Thibault Courtois (Chelsea) és Hugo Lloris (Tottenham) lett 15-15-tel.

Tavaly Courtois, előtte Peter Cech lett az első. Pepe Reina, Joe Hart és Cech 3-3-szor végzett az élen. Legutóbb 2009-ben Edwin van der Sar kapta meg unitedesként a díjat, 21-szer nem kapott gólt.

A mérkőzés után Mourinho elmondta, boldog, mert a négybe kerülni is komoly dolog, és idén lehetetlennek tűnt az első hely - a ManCity nyert - , de ezt az ezüstérmet nem fogják megünnepelni, mert a Manchesternél nem szokás a második helyet ünnepelni. (Az MU 2013 óta először jutott fel a dobogóra.)

Mourinho De Geára is kitért, ám amellett, hogy dicsérte, igyekezett a csapatra is kiterjeszteni az Aranykesztyűt.

David csodálatos volt, de az Aranykesztyű a csapatról szól, nem arról, hogy valaki elemzi a kapusokat, és eldönti, hogy ez a kapus volt a legjobb. Arról szól, hogy ne kapjunk gólt, vagyis a csapatról. Nyilván örülünk David sikerének, de ez egy nagy csapatérdem.

Mindez igaz, normál esetben rendben is lenne, de ha van csapat, amit a kapusa mentett meg - nem csak idén, hanem az elmúlt öt szezonban - az a Manchester United:

De Gea az elmúlt öt évben idén negyedszer lett a klub legjobb játékosa

az egyesület belső szavazásán. (Ő kapta a Sir Matt Busby-díjat.)

A spanyol zsinórban harmadszor nyert, négy éve egy védekező középpályás, Ander Herrera előzte meg, azelőtt szintén a kapus kapta.

Rovatok