Index Vakbarát Hírportál

Berágott a német szövetség, mert Özil és Gundogan Erdogannal fotózkodott

2018. május 15., kedd 09:29

Mesut Özilt és Ilkay Gundogant azzal vádolja a Német Labdarúgó-szövetség, hogy megsértették a német futball értékrendjét a török elnökkel, Recep Tayyip Erdogannal való találkozásukkal. A szövetség szerint a londoni esemény a török választási kampány egyik attrakciója volt, a két német válogatott mellett még az Everton csatára, Cenk Tosun szerepelt a török nagykövetségen készült fényképeken.

A közös fotók a török elnök és az Egyesült Királyság miniszterelnöke Theresa May találkozója előtt készültek. Az Arsenal sztárja és a Manchester City középpályása aláírt mezével is meglepte az elnököt.

A három labdarúgót és Erdogant ábrázoló képet Özil hivatalos Instagramján osztotta meg a nyilvánossággal (a képet azóta eltávolította). A találkozó kampányjellegét a török IHA felvételei is igazolják.

A német szövetség az esetet követően kiadott egy közleményt, amiben a két török származású német válogatott játékost bírálják, amiért részt vett a találkozón.

A szövetség elnöke, Reinhard Grindel azt nyilatkozta:

A DFB természetesen tiszteli azt a különleges helyzetet, amiben a  bevándorlóktól származó játékosaink vannak, de a labdarúgás és a DFB olyan értékeket képvisel, amiket Mr. Erdogan nem tisztel eléggé. Ezért nem jó, hogy válogatott játékosaink hozzárjárultak ahhoz, hogy Erdogan választási kampányának eszközeivé váljanak. Ez semmiképpen nem segíti a DFB integrációs törekvéseit.

A válogatott koordinátora, Oliver Bierhoff hozzáfűzte:

Továbbra sincs semmi kétségem Mesut és Ilkay elkötelezettségéből a nemzeti csapat és az értékeink iránt. Nincsenek tisztában a képek szimbolikus erejével, de ettől még nem mehetünk el szó nélkül az eset mellett, és meg fogjuk beszélni a dolgot a játékosokkal is.

A török elnök választási kampányra időzített látogatása miatt az Egyesült Királyságot is sok hazai és nemzetközi kritika érte.

Rovatok