Index Vakbarát Hírportál

Elbotlott a Felcsút történelmi sikere előtt

2018. május 23., szerda 23:10

Közel állt a Felcsút, hogy indulhasson az Európa Ligában, de büntetőpárbajban elveszítette az Újpest elleni kupadöntőt.

Sok szempontból történelmi volt az idei Magyar Kupa-döntő, hiszen az Újpest a 10. kupagyőzelmére készült, míg a Puskás Akadémia első sikerére hajtott. Ráadásul a dicsőség mellett anyagi szempontból sem volt mindegy, melyik csapat nyer:

A Magyar Kupa győztes csapata az Európa Liga-indulás mellett 100 millió forintot kap, míg a vesztes csak 20 millió körül.

A nagy tét viszont annyira nem hatotta meg a szurkolókat, nem sikerült megtölteni a Groupamát, a Ferencváros stadionját.

Ha volt hazai pálya, az az Újpesté volt

Ha a szurkolók alapján kellene eldönteni, hogy melyik csapat volt hazai pályán, akkor az Újpest nagyon simán nyerte volna az összehasonlítást. Az újpesti rajongókra nem lehetett panasz, feltöltötték a szektorukat, csinálták a hangulatot és bőszen szurkoltak, míg a Felcsútra viszonylag kevesen voltak kíváncsiak. 

Úgy néz ki, nem nagyon sikerült a Felcsút nézőcsalogató akciója. Sem az ingyenjegy, sem az ingyenbusz nem volt elég csábító a szurkolóknak ahhoz, hogy tömegével jöjjenek el, és nézzék meg élőben a Puskás Akadémiát. Bár ez annyira nem meglepő, Orbán Viktor kedvenc csapatára átlagosan olyan 7-800 néző kíváncsi, és hiába próbálták meg ezt a számot mesterségesen felduzzasztani, a 22 ezres Groupamában feltűnő volt az újpestiekkel szembeni különbség. 

Ezzel egyébként nem is lett volna különösebb probléma, hisz hagyományait és múltját, ebből adódóan pedig a szurkolói bázisát tekintve sem összehasonlítható a két csapat. Ellenben feltűnő volt, hogy a Puskás Akadémia mezében mindössze olyan 200-300 ember (többnyire akadémista futballista-növendék) nézte a meccset. A többi felcsúti szektorban ülő szurkoló semlegesnek tűnt.

Még itt is a Fidesz 

Hiába teljesített egész évben jobban az Újpest, a mérkőzés esélyese a Felcsút volt a fogadóirodák szerint (még ha csak egy hajszállal is). A lila-fehéreknek nagyon nem ment az utóbbi években a Felcsút ellen, legutoljára 2015-ben sikerült nyerniük, a 2017/18-as szezonban háromszor is kikaptak. 

Ennek megfelelően a meglepően sok magyarral – héttel, bár ebből csak hárman voltak 25 évnél fiatalabbak – a kezdőjében felálló Puskás Akadémia jobban is kezdte a mérkőzést, több jó akciója és lövése volt, bár leginkább így is inkább csak egymást darálták a csapatok. A 38. percben aztán érkezett a 29 éves horvát Joszip Knezevics, és megszerezte a vezetést a Felcsútnak. (1-0)

Ezt nem nagyon tudták feldolgozni az Újpest-drukkerek, a szünet előtt pedig észrevették, hogy hát felcsútiak is vannak itt, miután örültek a gólnak, és megindultak feléjük. A szektorok határánál lévő biztonságiaknak kellett rendet tenniük, az újpesti drukkerek pedig elkezdték ordibálni, hogy 

a Fidesz megvette a bajnokságot.

Pintér Attila: sör- és hideg zuhany 

A meglehetősen színvonaltalan első félidő után felpörögtek az események, az Újpest sokkal agresszívebben és bátrabban kezdett el játszani, aminek egy Zsótér Donát-bomba lett az eredménye:

Ettől annyira megvadultak az újpestiek, hogy előkerültek a pirotechnikai eszközök és a pályára is bedobtak pár spécibb csillagszórót. Állt is emiatt picit a játék, Pintér Attila csapata így sem tudta összekapni magát, Mijusko Bojovics megszerezte a vezetést az Újpestnek (1-2). A 62. percben tehát átvette az irányítást a lila-fehér csapat.

De még ez előtt valaki sörrel leöntötte Pintér Attilát. 

Nem örülhettek viszont sokáig Pintér merénylői és az Újpest, Antonio Perosevics nagyszerű, akrobatikus kapáslövése után egyenlített a Felcsút a 67. percben. A gyors gólváltás után mindkét csapat igyekezett lassítani a játékot, a félidő végéig nem is történt érdemleges esemény a pályán. 2-2 lett a 90 perc vége.

A kétszer 15 perces hosszabbításban már nem óvatoskodtak a csapatok, mindkét oldalon akadtak helyzetek, de gólt nem sikerült szerezni, így jöhetett a büntetőpárbaj.

Ezt pedig az Újpest bírta jobban idegekkel - pedig a lila-fehérek hibáztak először, a Felcsút megnyerhette volna a meccset - , a hatodik rúgó után 5-4-re megnyerte a tizenegyespárbajt, megszerezve ezzel 10. Magyar Kupáját. 

Az újpesti oldalon Balázs, a másikon Henty és Hegedűs hibázott.

"Elbuktad, Viktor"

- énekelte kajánul az újpesti tábor a meccs végén. A lila-fehérek indulhatnak az Európa Ligában a nyáron, miután letelt a hároméves eltiltásuk. A szerb edző, Nebojsza Vignjevics második kupasikerét érte el.

A Sopronnal és Fradival győztes Pintér most veszített. "Mi emelt fővel távozhatunk, mi igen. De többet nem szeretnék mondani, mert jövő héten is le akarok ülni arra a kispadra. Nézze meg mindenki a második percet" - mondta az M4 riporterének sejtelmesen a meccs után. Egyre inkább érződik, milyen jól tette pár éve az MLSZ, hogy kommunikációs tanfolyamra iratta be.

Rovatok