Index Vakbarát Hírportál

Matthäus Budapesten kampányolt a marokkói futball-vb-ért

2018. május 29., kedd 20:22

Az Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) meghívására Budapesten tartott prezentációt a 2026-os világbajnokság két pályázója, Marokkó és a United Bid.

A 2026-os vb minden idők legnagyobb tornája lehet, hiszen a tervek szerint már 48 csapat vehet majd részt, 1100 futballista szerepel 80 meccsen. 

Az MLSZ a térség szövetségeivel együttműködve (Lengyelország, Svájc, Szlovákia, Liechtenstein) adott most lehetőséget a bemutatkozásra. 

Elsőként az USA, Kanada és Mexikó által közösen pályázott esemény, a United Bid szereplői ismertették elképzeléseiket, melyek szerint a 23 lehetséges helyszínből majd 16 kerül be a végleges projektbe. A stadionok között találjuk az ikonikus mexikói Azteca Stadiont, amely már két vb-döntőnek is helyszíne volt, vagy a hatalmas, Los Angeles-i Rose Bowlt, amely 1994-ben játszott főszerepet a nemzetközi futball életében. Egyébként ez lehet az első olyan vb, amelyet három ország rendez meg közösen, írja az MLSZ.

A küldöttség a legmagasabb szinten képviseltette magát: jelen volt Budapesten Carlos Cordeiro, az Amerikai Egyesült Államok labdarúgó-szövetségének elnöke, Decio De Maria, a Mexikói Labdarúgó-szövetség elnöke és Steven Reed, a Kanadai Labdarúgó-szövetség elnöke is.

A második prezentációt az ötödször pályázó Marokkó tartotta, amelynek egyik nagykövete a korábbi német világklasszis futballista és magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthäus. Mellette Moncef Belkhayat, a marokkói ifjúsági és sportminiszter, valamint Amaju Pinnick, az Afrikai Labdarúgó-szövetség alelnöke mutatta be a pályázatot.

Marokkó 12 várossal pályázik, közel vannak egymáshoz, keveset kellene utazniuk a szurkolóknak és a csapatoknak is. Azt is előnynek érzik, hogy a meccsek kezdési ideje az európai nézőknek ideális. 

A FIFA moszkvai kongresszusán, a nyári világbajnokság előtt dönt a 2026-as esemény helyszínéről.

Rovatok