Index Vakbarát Hírportál

Kihúzták a kacsalábat a Fradi-palota alól

2018. június 7., csütörtök 11:17

A Ferencvárosnál egészen mostanáig az volt az ismétlődő forgatókönyv a nemzetközi álmokról, hogy szeptembertől kezdve rettenetesen bizakodtak, télen már szinte kész tényként kezelték a csoportkörbe jutást, aztán jöttek a júniusi meccsek és az ismétlődő vereségek. 

Most viszont Orosz Pál, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója forradalmi újítással állt elő: már a selejtező kezdete előtt elparentálta a bejutás esélyét az Európa-liga csoportkörébe.

Orosz az Origo-nak adott interjújában tette padlógázzal rükvercbe a zöld reményeket:

"Nem vagyunk kiemeltek, szóval, most nem kezdek el a főtábláról álmodozni."

Hogy nem lehetnek kiemeltek, azt nagyjából már tavaly szeptemberben tudni lehetett, hiszen a 2,5-es UEFA-együttható nem elég.

Mindenesetre elég jelentős curikkolás ahhoz képest, amit 2017 szeptemberében mondott a nemzetközi elvárásokról a Sport TV-ben:

Azt mondom, hogy csoportkört fogunk játszani.

Orosz P megloopolva

A vezérigazgató a Fradi játékoskeretére alapozta kora őszi önbizalmát, mint mondta:

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Kihúzták a kacsalábat a Fradi-palota alól

Orosz Pál kijózanodott, már egyáltalán nem ígéri, hogy bejutnak az El-csoportkörébe.

86 · Jun 07, 2018 11:17am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

 A mostani állománynak már nem kellene bravúr a csoportkör eléréséhez.

Decemberben is hasonlóképp optimista volt Orosz hangulata, a Nemzeti Sportnak adott interjúban így beszélt a célkitűzésekről:

"A jelenlegi játékoskeret, a pénzügyi és az infrastrukturális háttér arra predesztinálja a csapatot, hogy bejusson az Európa-liga csoportkörébe. Bajnokként nem annyira nehéz odajutni. Persze, a BL-csoportkör a cél, de ez nem feltétlenül reális."

És innen jutottunk oda, hogy most hirtelen álmodni sem merhetünk a csodáról, ami pár hónapja még elvárás volt. Persze közben történt egy apró gikszer: nem lett bajnok a Fradi. Ez pedig, úgy tűnik, kihúzta a kacsalábat a palota alól.

Tény, hogy így valamivel nehezebbé vált az út az El csoportkörébe, de ennyire? Reálisan nézve bajnokként az első fordulón még túljuthattak volna bravúrral a BL-ben, aztán a második selejtezőkörben kiesés és transzfer az Európa-ligába, ahol még két fordulót kell venni a csoportkörhöz. Ez három nyert párharcot jelent és egy vesztettet, míg ezüstérmesként rögön az El-ben rajtolva négyet kéne hoznia a Fradinak. Gyakorlatilag annyi a különbség, hogy most túl kellene jutni az El selejtezőinek második fordulóján. Ennek még talán nem kellett volna dugába döntenie a terveket, különösen, hogy az igazán nagy bravúrt kívánó utolsó egy-két forduló tekintetében semmit nem változott a helyzet. 

a selejtező első körében beeshet nekünk a dán Koppenhága, vagy a másodikban – ha eljutunk odáig – a spanyol Sevilla.

– panaszkodott Orosz, olyan alacsonyra téve a lécet, hogy még egy jóltáplált sas is kényelmesen át tudjon totyogni rajta.

A Fradi-vezér nem kerülgette a felelősség kérdését sem, az álmok lenullázódásáról az UEFA versenykiírása és a Bajnokok Ligájának szűk elitklubbá válása tehet. De szerencsére megnyugodthatunk, mert az FTC is tagja annak a bizottságnak, ami az Európa Liga esetleges átalakításán dolgozik, és ők 48 helyett 64 csapatot szeretnének látni a csoportkörben és a Bajnokok Ligájából se ejtőernyőzhessenek oda a kieső csoportharmadikok.

Hogy a létszámnövelés és a minőség csökkentésének kombinációja elegendő mankó lenne-e a Fradinak, legkorábban 2021-ben derülhet ki, már ha egyáltalán bevezetik az említett változtatásokat.

Addig viszont még van pár év, amikor – ha jól értjük – jobb, ha senki nem remél semmit. Kíváncsian várjuk a szeptembert. 

  

Rovatok