Index Vakbarát Hírportál

Hatmilliárdos rekordbevételhez jutott tavaly a felcsúti futballakadémia

2018. június 8., péntek 07:30

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány közzétette a 2017-es üzleti beszámolóját. A dokumentumból kiderül, hogy a felcsúti labdarúgó-akadémia még saját magához képest is kiemelkedő évet zárt. Orbán alapítványa bő 6 milliárd forintos rekord bevételt könyvelhetett el, ami döntő többségében taós támogatásból és cégek adományaiból származott.

Ez annyi pénz, hogy Budapesttől Felcsútig rakosgathatnánk belőle egymás mögé a húszezreseket, végig az M1-esen, és a maradékból még felvonalazhatnánk egy focipályát.

A felcsúti intézmény nemcsak a társasági adóból származó közpénzek felzabálásában utolérhetetlen, de gazdasági vállalkozások is megkapó bőkezűséggel támogatják a projektet.

Az mfor összesítése szerint az elmúlt hét évben nagyjából 19,3 milliárd forintnyi taós támogatást címkéztek fel az akadémiának, míg a miniszterelnök futballvíziójával szimpatizáló cégektől mintegy 16,1 milliárd forint érkezett. 

Összesen tehát hét év alatt 35,4 milliárd forint jutott Felcsútnak ebből a két forrásból. Ez valamivel több pénz, mint Szombathely éves költségvetése (32,7 milliárd forint).  

A monumentális összeg mellett a növekedés üteme is lenyűgöző. A legutóbbi tao-programra megítélt 5,4 milliárd forintból 2,5 milliárdot folyósítottak már tavaly, és mellé jött még 3,1 milliárd céges adományként. A központi költségvetésből 130,2 millió forint nomatív támogatás, a taóból 83,7 millió kiegészítő támogatás, az európai szövetségtől pedig 20,3 millió szolidaritási kifizetés érkezett.

Emellett magánszemélyek is adakoztak részükre 4,7 milliót, illetve felajánlottak nekik 356 ezer forintot az szja 1%-ból.

Az alapítvány a bevételekkel szemben nagyjából 5 milliárd forintos kiadást számolt el, így az évet szolid 1 milliárd forintos eredménnyel zárta. Ezzel a FUNA saját tőkéje 18 milliárd forintra hízott.

Apró érdekesség még, hogy a beszámolóban megfogalmazott vállalás szerint: 

"A Klub stratégiájnak legfontosabb eleme a saját játékosokra épülő csapat felépítése."

Amivel olyan jól haladnak, hogy hét év és több tízmilliárd forint elköltése után a Felcsút NB I.-es csapatában a legutóbbi bajnokságban egyetlen egy saját nevelésű játékos szerepelt, egy 22 éves középhátvéd. 

Ám ez a különböző adományok és támogatások felajánlóit, megítélőit, illetve az alapítvány működését ellenőrizni hivatott hatóságokat a legcsekélyebb mértékben sem zavarta.

  

Rovatok