Index Vakbarát Hírportál

Märcz Tamás: Kemény időszak vár a magyar vízilabdára

2018. július 28., szombat 20:42 | aznap frissítve

A magyar válogatott 9-8-re kikapott Oroszországtól a barcelonai vízilabda Európa-bajnokság szombat délutáni helyosztóján, így csak a 8. helyen végzett a tornán. Az eredmény minden idők második leggyengébb Eb-szereplését jelenti, Märcz Tamás szövetségi kapitány pedig a mérkőzést követően roppant kritikus nyilatkozatban beszélt a magyar vízilabda-válogatott problémáiról.

A kapitány szerint szinte mindenben komoly lemaradása van a férfi válogatottnak, ezért rendkívül nehéz időszak vár a magyar vízilabdára. 

"Az egyedüli megoldás az lehet, hogy a következő két évben az olimpia felé vezető úton célirányos és kemény munkát kell végezni, egyénileg és csapatszinten egyaránt. Még tudatosabb és átgondoltabb vízilabdát kell játszanunk annak érdekében, hogy fel tudjuk venni a versenyt a legjobbakkal."

Sok csapat előttünk jár egyéni képzettségben, érettségben, gyakorlatilag mindenben van lemaradásunk. Kemény időszak vár a magyar vízilabdára.

– mondta Märcz Tamás a barcelonai Európa-bajnokság szombati zárónapján, miután a magyar válogatott 9-8-ra kikapott az oroszoktól, és csak a nyolcadik helyen végzett.

Az edző kiemelte, hogy nagyon megemelkedett a nemzetközi színvonal, és külön elemzés tárgya lesz eldönteni, hogy nálunk kik azok a játékosok, akik meg tudták ugrani ezt a szintet. A kapitány azt is elmondta, hogy a válogatottságot ideiglenesen lemondó sztárok (Varga Dénes, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert) távollétében azok kerültek a csapat keretébe, akiknek ebben az évben ott volt a helyük.

A játékkal kapcsolatban Märcz Tamás azt mondta, hogy a védekezéssel olyan óriási bajokat nem látott, viszont a helyzetkihasználásunk miatt rendkívül elégedetlen volt.

Nagyon gyenge volt a helyzetkihasználás, ami kulcsfontosságú. A húsz-harminc százalékos lövőhatékonyság elképesztően gyenge.

Vagy nem is kerülünk helyzetbe, vagy kihagyjuk a lehetőségeinket, vagy olyan szituációkba kergetjük magunkat, hogy nem középkezdésből jönnek a csapatok, felúszik az ellenfél, amitől nem lehet fixen szervezni a védekezést" - fogalmazott Märcz, utóbbi mondatával arra utalt, hogy amikor a válogatott nem szerez gólt, akkor az dupla hátrányt jelent, mert ilyenkor nem felállt helyzetben kezdi meg a védekezést, a középkezdés után, hanem visszaúszás közben.

"Mindemellett gól sem kerül fel az eredményjelzőre, amitől stresszhelyzetbe kerülnek a játékosok" – egészítette ki egy további negatív következménnyel a kihagyott helyzetek ártalmait a kapitány, aki elmondta, hogy a realitások szerint sem annak nem volt nagy esélye, hogy megelőzzük az csoportban az olaszokat, sem annak, hogy legyőzzük a szerbeket a negyeddöntőben

Märcz szerint be kell látni, hogy bizonyos posztokon jelenleg nem üti meg a nemzetközi mércét a csapat. A magyar férfiválogatott története második legrosszabb Eb-szereplésével zárt: az 1989-es bonni kilencedik hely kivételével mostanáig ötödiknél egyszer sem végzett rosszabb helyen. A csapat két győzelemmel, egy döntetlennel és négy vereséggel zárt Barcelonában.

Sorban negyedszer a szerbeké az Eb-arany

Szerbia sorban negyedszer lett Európa-bajnok, a döntőben 12-10-re verték Spanyolországot. A bronzérmet Horvátország szerezte meg az olaszok 10-8-as legyőzésével.

(via MTI)

Rovatok