Index Vakbarát Hírportál

2,5 milliárd forintot kap a Vidi akkor is, ha az összes európai kupameccsét elveszíti

2018. augusztus 15., szerda 20:05

A Vidi az AEK Athén ellen lép pályára a Bajnokok Ligája selejtezőjének playoff körében, vagyis legrosszabb esetben is legalább az Európa Liga-csoportkörben ott lesz a csapat. Ez azt jelenti, hogy ha az összes hátralévő európai kupameccsét elveszíti a csapat, akkor is kap legalább 2,5 milliárd forintot az UEFA-tól. Egy BL-csoportkör egyébként minimum 5 milliárd forintot érne, pedig még stadionja sincs jelenleg a csapatnak.

Ha összejön a BL-csoportkör

Minden csoportkörbe jutó csapat 15,25 millió eurót kap, ez az alap, amit a jó teljesítménnyel tovább lehet növelni: 2,7 millió euró jár minden egyes győzelemért és 900 ezer euró döntetlenenként. Utóbbi esetében azonban marad 900 ezer euró ki nem osztott összeg: ezeket a csoportkör végén fogják szétosztani attól függően, melyik csapat hányszor nyert. 

Továbbá az elmúlt 10 év alapján az UEFA-rangsorolja a csapatokat, és ennek megfelelően díjazza őket. A legjobb csapat 35,46 millió eurót kap (32x1,108 millió euró), a legrosszabb koefficienssel rendelkező csapat pedig 1,108 millió eurót (értelemszerűen 1x1,108 millió euró). Mivel a Vidi 261. a rangsorban jelenleg, így a legalacsonyabb pénzösszeget fogja kapni.

Továbbá vannak még kvázi tévés díjak is (292 millió euró), amiket szétoszt az UEFA a csapatok között, de hogy ez mekkora lesz pontosan a Vidi számára, egyelőre nem tudni. Így abból kiindulva, hogy a legutóbbi BL-csoportkörös magyar csapat, a Debrecen mind a hat mérkőzését elveszítette, 

egy BL-csoportkörrel a videoton legalább 16,358 millió eurót kereshetne.

Nyilván, ezt az összeg az esetleges győzelmekkel vagy pontszerzésekkel, illetve a kieséses szakaszba való jutással tovább nőne, de jelenleg ennek kicsi a realitása.

Ha az EL-csoportkörben folytatja a csapat

A BL-playoffból való kiesés esetén a Vidi garantáltan az EL-csoportkörében folytatná az európai kupaszereplést. Ráadásul kapna mellé 5 millió euró fájdalomdíjat, illetve 2,92 millió eurót a csoportkörbe jutásért. Továbbá itt is van koefficiens alapján történő pénzosztás, bár itt helyezésenként csak 71 ezer euró jár (a legjobb csapat 3,42 milliót kap, a lista 48. helyezettje 71 ezer eurót).

a Vidi tehát már akkor is gazdagabb lesz 8 millió euróval, ha az összes hátralévő mérkőzésén veszít.

Az EL-csoportkörben minden győzelem 570 ezer eurót jelent, döntetlenenként pedig 190 ezer euró jár (a fennmaradó összeget a BL-ben hasonló módon osztják el a győzelmek alapján). Továbbá itt is vannak még tévés bevételek (168 millió euró), amikből kap majd valamennyit a Vidi.

Kiegészülve a selejtezőkből már összegyűjtött 1,140 millió euróval, a Vidi legalább 9-17 millió eurót (3-5,5 milliárd forint) kaphat csak az UEFA-tól.

Rovatok