Index Vakbarát Hírportál

Sir Alex többet ér, mint 1 milliárd dollár

2018. augusztus 27., hétfő 14:47

A legendás Sir Alex Ferguson 2013-ban úgy döntött, hogy 26 és fél év után befejezi edzői pályafutását: stílusosan, a 13. angol bajnoki címe után állt fel a Manchester United kispadjáról. Azóta a csapat 860 millió eurót (1 milliárd dollár; 280 milliárd forint) költött igazolásokra, José Mourinho pedig azzal dicsekszik, hogy csak 19 ponttal kapott ki a bajnok Manchester Citytől. Úgy néz ki, a futballban is igaz, hogy van, amit nem lehet pénzért megvenni.

Ferguson helyét 2013-ban David Moyes vette át. Mivel mégiscsak egy bajnokcsapatot kapott, a United nem is nagyon igyekezett megerősíteni a keretet. Mindössze egy játékost igazoltak nyáron, majd egyet januárban, bár értük azért fizettek rendesen:

Egyikük sem volt tökéletes vétel (és mint kiderült, azóta sem igazán lendültek bele).

Moyest aztán már a szezon vége előtt elküldték a gyenge eredmények miatt, még a bl-be sem jutottak be.

A szezon után ráadásul olyan klubikonok távoztak, mint Nemanja Vidić, Rio Ferdinand, Ryan Giggs vagy Patrice Evra, a Manchester Unitednél végérvényesen lezárult egy korszak.

A Van Gaal-éra

A Glazer család a holland edzőlegenda Louis van Gaalban látta a megoldást. Az új tréner ráadásul bárkit megkaphatott, akit csak kinézett magának, 195,35 millió eurót költött a csapatra az első szezonjában:

A várva várt javulás a nagy kiköltekezés ellenére sem jött össze. A szezon egyetlen pozitívuma az volt a United szempontjából, hogy a 4. hely megszerzésével indulhattak a Bajnokok Ligájában.

A 2015-ös év is pénzköltéssel indult, bár előtte meg kellett szabadulni a félresikerült igazolásoktól: Falcao visszatért a Monacóhoz – onnan a Chelsea-hez –, Milinković-Savić ingyen távozhatott, Di Maríát pedig 63 millióért sikerült eladni a PSG-nek. (Utóbbi igazi siker volt.)

A helyükre pedig érkezett:

Az érkezők meglehetősen közepes szezont zártak, kivéve Schweinsteigert, aki valószínűleg élete legrosszabb döntését hozta akkor, amikor a Manchester Unitedbe igazolt.

A csapat szekere továbbra sem ment, a bajnokságban csak az 5. helyet sikerült megszerezni, miután a BL-ben már a csoportkörben búcsúzott a csapat. Van Gaal ugyan egy FA-kupát fel tudott mutatni sikerként, de ez is kevés volt, két év után távoznia kellett.

A már nem is annyira Speciel One

Van Gaal helyét a szintén nagynevű, de az utóbbi időben messze nem olyan jó eredményeket elérő José Mourinho vette át. Ő gyorsan kiselejtezte a holland kollégája korábbi húzásait – Schneiderlin az Evertonba ment 22,9 millióért, Depay a Lyonba mindössze 16 millióért, Schweinsteiger pedig ingyen került a Chicago Fire-höz –, majd őrült módjára kezdte el szórni a pénzt:

Az ingyen érkező svéd klasszison kívül természetesen egyik játékos sem vált be igazán: Mourinho Pogbát azóta sem tanulta meg használni, Mkhitaryan azóta már eligazolt, Bailly pedig leginkább közepes, már amikor persze játékra alkalmas, és nem sérült.

Eredményféle azért jött:

bár a 2016/17-es szezonban csak 6. lett a csapat, az európa-ligát sikerült megnyerni, illetve kisebb kupákat, mint a ligakupa vagy a community shield. A lényeg, hogy az el-siker miatt a BL-ben elindulhattak.

Mourinho a következő nyáron megint elköltött 164 millió eurót a United kontójára:

A nagy bevásárlás megint nem hozott sikert: bár Mourinho büszke volt a bajnoki második helyére, mégiscsak 19 pontot vert rájuk a Manchester City. Ráadásul a 2017/18-as szezonban trófea nélkül maradtak. 

860 millió euró

Idén már nem költött annyit a United, mindössze három játékosért fizetett:

Mourinho pampogott is, hogy miért nem jönnek az erősítések, a sajtóban folyamatosan hangoztatta, hogy új emberekre van szüksége.

80 milliót azért csak elpörgettek most is,

így már 860 millió eurót költött a klub Sir Alex Ferguson visszavonulása óta.

A szezon első két mérkőzése alapján – egy kínkeserves győzelem a Leicester ellen és egy vereség a Brightontól – a United továbbra sem tűnik komoly tényezőnek.

Sokan már Mourinho menesztésére számítanak.

A legjobb számadat nem is a pénzösszeg, hanem hogy

a 2013 óta érkezett 23 játékosból kilenc már nincs a csapatnál,

közülük Blinden egymilliót, Di Maríán 12 milliót, Schweinsteigeren 9 milliót, Depayon 18 milliót, Schneiderlinen 12 milliót buktak. De az anyagi veszteségnél sokkal jobban számít, hogy a sok távozó miatt nem sikerült egy új gerincet kialakítani. Ráadásul Pogbával, Martiallal, Lindelöffel, Baillyval, Alexis Sánchezzel és még jó pár kisebb sztárral nem lehetnek maradéktalanul elégedettek a drukkerek.

Ezzel együtt is a Manchester United kerete bőven bajnokesélyes idén, ahogy papíron az volt az elmúlt években is. de úgy néz ki, hogy csak pénzzel nem lehet pótolni azt, amit Sir Alex Ferguson tudott.

A játékosokért fizetett átigazolási összegek a transfermarkt.de oldalról származnak.

Rovatok