Index Vakbarát Hírportál

Kétmilliárd eurót osztanak szét a BL-ben

2018. augusztus 29., szerda 10:39

A legsikeresebb futballklubok több mint százmillió eurót kereshetnek a Bajnokok Ligája következő idényében, írja az MTI.

Az európai szövetség (UEFA) által bevezetett új elosztási rendszerben 2,04 milliárd eurót kapnak a BL résztvevői, miközben az UEFA várhatóan 3,25 milliárd eurós bevételre tesz szert.

Az összeg szétosztásánál öt szempont van. Az első a 15,25 millió eurós (4,9 milliárd forint) rajtpénz, amely a csoportkör mind a 32 csapatát automatikusan megilleti. (A Vidi is ezt a összeget kaphatta volna meg, ha főtáblára kerül.)

Pontprémium is van, győztes mérkőzésért 2,7 millió, döntetlenért pedig 900 ezer euró jár a körmérkőzések során.

A kieséses szakaszban a nyolcaddöntőért 9,5, a negyeddöntőért 10,5, az elődöntőért 12, a döntőért 15, a végső győzelemért pedig 4 millió euró jár, utóbbihoz társul további 3,5 millió az Európai Szuperkupában való részvételért.

A negyedik szempont az elmúlt tíz év sikerei alapján felállított koefficiens-rangsor, amelynek figyelembevételével 585 milliót osztanak szét a 32 klub között. A leggyengébb klub 1,1 milliót kap az első helyezett - a címvédő Real Madrid - pedig 32x1,1 azaz 35,46 millióval gazdagodik.

Az utolsó bevételi lehetőség a televíziós közvetítési jogok értékesítéséből származó 292 millió euró, ez térségenként és piaconként változik, így egyelőre nem lehet meghatározni a pontos eloszlását.

A BL csoportkörének sorsolására csütörtökön 18 órakor lesz Monacóban.

A Vidi így sem panaszkodhat, mert 8 millió eurót utal majd át neki az UEFA, és 570 ezer eurót kap majd a győzelmek után, a döntetlen pedig 190 ezer eurót ér a sorozatban.

Ehhez jönnek még a közvetítési jogdíjból kapott pénzek, valamint az UEFA idén először a javuló koeffinciensért is fizet.

Rovatok