Index Vakbarát Hírportál

70 éve nem volt olyan futballtörténelmi pillanat, mint szerdán Szlovákiában

2018. szeptember 5., szerda 20:38

Nagyszombatban szerdán egy barátságos válogatott meccset játszott egymással Szlovákia és Dánia. Ez még nem a Nemzetek Ligája keretén belül zajlott, hanem valódi, lassan már ódivatúnak számító barátságos meccs volt, de a világon szinte egyedülálló körülmények között. A dán nemzeti csapatban csupa olyan játékos szerepelt, aki még sosem volt válogatott korábban.

Nem hogy válogatott nem volt, de még első osztályú futballista sem akadt az egykori dán csillag, John Faxe Jensen keretében (őt erre a két meccsre nevezte ki a szövetség az állandó kapitány, Age Hareide helyére). A teljes keret harmadosztályú játékosokra épült. Hogy miért nem volt ott Kasper Smeichel, Christian Erikssen, vagy a többi dán sztár?

A DBU-nak, azaz a dán szövetségnek nem sikerült megegyeznie a külföldön, illetve a hazai első két osztályban játszó játékosokkal a kereskedelmi jogokról. A játékosok hiába próbáltak egyezkedni, a szövetség hajthatatlan volt. A meccset, és valószínűleg a vasárnapia, Wales elleni Nemzetek Ligája-tétmeccset is muszáj lesz lejátszaniuk. Így indult útnak 23 dán hős, hogy megküzdjön Skrtellel, Marek Hamsikkal, Hubocannal és a többi, európai topligában futballozó szlovák játékossal.

Teljesen felesleges felsorolni a dán keretet, hiszen egyetlen ismerős név sem volt benne. A csapat a dán harmadik ligában szereplő Tarup Paarup IF, a Vanlöse IF és a Jaegersborg Boldklub egyesületre épül, sőt még futsalosok is feltűntek a keretben. Ilyen történet a dán források szerint 1949 óta nem volt, amikor a norvégokkal játszottak így, hasonló okok miatt.

A dán TV2 helyszínen tartózkodó riportere szerint őrült nagy mázli lett volna, ha 0-8 alatt megússzák.

Aztán mégsem lett ez a nap a dán futball szégyenfoltja, sőt még a legnagyobb veresége sem. Az amatőrök elképesztően lelkesen tartották magukat, és küzdöttek becsülettel:

csak 3-0-ra kaptak ki.

6500 dán koronát fel is vehettek a szövetségtől, valójában jelesen zárták a meccset.

Rovatok