Index Vakbarát Hírportál

Löw már nem bűnbak, hanem a német foci hőse

2018. szeptember 10., hétfő 11:19

Németországban nem szoktak kapkodni, ha a labdarúgó-válogatott kapitányi posztjáról van szó. Az idén nyári történelmi világbajnoki bukás bűnbakja könnyen lehetett volna Joachim Löw, de a németek hagyták tovább dolgozni, ha már 2014-ben világbajnok lett, ért a szakmához és kapott még egy esélyt. 

Néhányan persze őt találták felelősnek, igazából fel sem merült, hogy keressenek egy másik kapitányt, aki amúgy tizenkettedik lett volna a sorban.

Önmagában sokatmondó tény, amióta létezik a német válogatott, összesen tíz kapitány volt, mert még a kezdetekkor (1908 és 1926 között) egy bizottság állította össze a nemzeti csapatot.

Löw pedig vasárnap este a Peru elleni barátságos meccsen elérte a 167 meccses határt, amivel Sepp Herberger mellé került az örökrangsorban.

A 2-1-es győzelem azt jelentette, hogy 109. meccsét nyerte meg a kispadon, egyetlen más kapitány sem jutott még 100 fölé.

Herberger nyerte az NSZK első világbajnoki aranyát, a számunkra fájdalmas berni döntőben. A vesztes háború után 1950-ben lépett először pályára a válogatott, ezért nevezték csodának a győzelmüket 1954-ben.

Löw mindenesetre október 13-án a hollandok elleni Nemzetek Ligája-meccsen már egyedüli csúcstartó lesz. A szakember 2004-ben lett Klinsmann pályaedzője, előtte az Austria Wien vezetőedzője volt. Nagy klubnál sokáig sohasem dolgozott, de volt például a Karlsruhénál, vagy a török Fenernél és Adanaspornál.

A sikerességi rangsort meglepetésre nem Löw vezeti, hanem Jupp Derwall, akivel az 1980-as Európa-bajnokságot nyerték meg, és két év múlva a vb-n másodikok lettek az olaszok mögött. A sikerességet úgy számolták ki, hogy az összes meccs hány százalékát nyerte meg az érintett.

Meccsek a kispadon:

Sikeresség, százalékban:

Az 1990-es vb-aranyat elérő Beckenbauer győzelmi mutatója: 51,52

Rovatok