Index Vakbarát Hírportál

Németország rendezi a 2024-es futball-Eb-t

2018. szeptember 27., csütörtök 15:37

Az UEFA Németországnak ítélte a 2024-es futball Európa-bajnokság rendezési jogát. A németek mellett a másik pályázó Törökország volt.

Már a választás előtt is a németek voltak a favoritok, a törököket szállodai kapacitásaik, közlekedési hálózatuk és emberjogi kérdések miatt is kritizálták.

Németország 10 stadionnal (Berlin, Köln, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Lipcse, München, Stuttgart) pályázott, összkapacitásuk 51 meccsen 2 millió 780 ezer fő lehet. A németek már kész stadionokkal rendelkeznek, elméletileg egyik aréna sem igényel komolyabb felújítást.

„Két nagyon erős pályázatunk volt. Az eljárás átlátható, a szavazás demokratikus volt. Azt várom, hogy fantasztikus Európa-bajnokságot látunk majd 2024-ben" – mondta Aleksander Ceferin UEFA-elnök.

A 2024-es Eb visszatérés a korábbi, egy házigazdás tornához, a 2020-as Eb-t az előző elnök, Michel Platini ötlete alapján 13 nagyvárosban, többek között Budapesten rendezik.

Németország utoljára 2006-ben volt nagy futballtorna házigazdája, akkor vb-t rendezett. Európa-bajnokság 1988-ban volt a németeknél.

Rovatok