Index Vakbarát Hírportál

Emelt fővel veszített a Vidi, közel volt a bombameglepetés

2018. október 4., csütörtök 22:58

A Chelsea most is egy lőtt góllal hozta Európa Liga-meccsét, ahogy két hete Szalonikiben. A Vidi nemcsak harcolt, futballozott is, de Kepa jól védett, és a fontos helyzetekben a helyén volt. A Chelsea gyorsabb volt, de a kapu előtt hiányzott belőle a plusz.

Történelmi meccset játszott a Vidi az Európa Liga csoportkörében csütörtök este Londonban, magyar csapat ugyanis eddig tétmeccsen nem került szembe a Chelsea-vel.

A helyiek kutakodtak a klub múltjában, de csak egy Vörös Lobogó (Red Bannernek fordították) elleni 1954-es, felkészülési meccsjegyre bukkantak az év decemberéből.

Nem volt rossz érzés úgy megközelíteni a Stamford Bridge-et, hogy egy magyar csapat lép fel, amiről álmodozni sem mertünk még júliusban, amikor a luxemburgi Dudelange-zsal találkozott a magyar bajnok.

Jó volt látni, hogy a magyar bajnok neve volt rajta a meccsre nyomtatott sálakon, nem valamelyik környékbeli ország csapaté. Amikor kérdeztem a londoniakat, mit tudnak a magyarokról, általában a fejüket rázták. Nem sokat.

De ha ide eljutottak, akkor nem gyenge csapat”

- ez volt a visszatérő válasz. Az egyik szimpatizáns azt mondta, szoros és kemény meccsre számít, mert jól védekezik a Vidi.

Erre a történelmi meccsre nagyjából ezer magyar drukker volt kíváncsi – volt egy repülőjárat, aminek a felén piros-kékben ültek -, akik jöttek Debrecenből is, nemcsak Fehérvárról.

A meccs előtt nem voltak túlzottan optimisták a magyar szurkolók, a Chelsea-sek szorosabb meccset vártak, mint a magyarok.

Aztán a magyar drukkerek a stadionban a 30. perc körül rákezdtek az „aki ugrál fehérvári, hej, hej” - nótára, ami egyértelműen azt jelezte, jókedvűek voltak, átléptek gátlásaikon, mert a csapatuk nem ijedt nyusziként lépett pályára.

Nikolic csapata bátran kezdte a meccset, és miután túlélte a nyomást, az ellenfél kapuja elé került.

A Chelsea a tizedik percben vezethetett volna, de Loftus Cheek elhibázta a ziccerét, amit szép cselek után alakított ki magának. Amikor megkavarták a mieink védelmét, általában Morata került helyzetbe, akit zavart a kapu. Nyolc méterről például el sem találta, a hálótartó vasról pattant vissza a labdája.

A 39. percben Loftus-Cheeket borították fel az ötös sarkán a magyar védők, de a cseh játékvezető, Zelinka nem látott okot arra, hogy büntetőt ítéljen. A másik oldalon, két perc múlva Nikolov lépett ki Huszti labdájával, de Cahill közbeavatkozásánál sem gondolta, hogy tizenegyest kellene ítélni. Azt is meg lehetett volna adni.

A 44. percben akár vezethetett is volna a Vidi, de Nego miután az ötös sarkán tisztára játszotta magát egy szép csel után, nem maradt ereje a lövésre, így Kepa felvette a rövidbe tartó labdát.

A második félidő Vidi-helyzettel kezdődött, Nego lőtt 15 méterről, Kepa vetődve ütötte ki a labdát.

Az 54. percben a Chelsea olasz edzője behozta a belga Eden Hazard-t, akinek a 2016-os belga-magyar Eb-meccsen kifogástalanul játszott. Sarri veszélyt remélt a tízestől, aki négy perc múlva lőtt is veszélyes helyről szabadot, de ritka értelmetlenül.

A 70. percben tört meg a Vidi ellenállása, akkor Willian csúsztatott az ötösre mozgó Moratához, aki Juhász mellől azonnal a kapuba vágta a labdát. (Juhász ezen a pályán még fogta az elefántcsontparti Didier Drogbát is, amikor az Anderlecht védelmét irányította.)

A 83. percben maradt ki a legnagyobb magyar helyzet, a becserélt Kovács István 10 méterről külsővel próbálta meg a jobb oldalról a jobb alsóba lőni a labdát, de Kepa bravúros vetődéssel hárított. A kipattanót pedig a hazaiak eltakarították. Ha csak egy kicsit szerencsésebben jön ki a labda, bekotorhatta volna Hodzic.

Nem sokkal később Morata belőhette volna második gólját, de kisodródott, és ellőtte a kapu előtt a labdát.

A fehérvári drukkerek a meccs végén elénekelték a Himnuszt, és szólt a Ria, ria Hungária mellett a Vidi éltetése is. Az egész meccs alatt hangosabban szurkoltak, mint a hazaiak. 

"Jó meccs volt, de nem kaptunk pontot érte. Nem vagyok boldog, mert veszítettünk, még ha a Chelsea, a világ egyik topcsapata is volt az ellenfél.

Túl sok esélyt adtunk nekik, ők pedig ebből egyet kihasználtak. Büszkének kell lennem, mert a lelkes szurkolóinkat kiszolgáltuk"

- értékelt a meccs után Marko Nikolic, a Vidi edzője.  

Rovatok