Index Vakbarát Hírportál

A sokszor hisztiző Ronaldónak most igaza van

2018. október 4., csütörtök 16:25

Az egyiptomi Mohamed Szalah felzárkózott Ronaldo, Neymar és Ibra mellé, egyúttal megelőzte az argentin Lionel Messit a hét elején.

A Liverpool csatára ugyanis megkapta a Puskás-díjat, amit 10 éve osztanak ki, és a szezon legszebb góljának szerzőjét díjazzák vele. Szalahhal megjelent a kilencedik nemzet is a díj listáján, dupláznia eddig csak Brazíliának sikerült.

Messit eddig hatszor nevezték, de egyszer sem szavaztak rá a legtöbben. Egyszer bejött a második helyre, de voltak olyan évek, amikor csak az elsőt nevezték meg, a helyezettek sorrendjét nem hozták nyilvánosságra a díj eredményhirdetésekor.

Szalahnak kivételes szezonja volt az előző, csak a bajnokságban 32 gólig jutott, ami új Premier League-rekord.

Korán megsérült a BL-döntőben, így azt az esélyt gyorsan elveszítette, hogy a Real Madrid ellen koronázza meg teljesítményét.

Már a Puskás-díj megalkotásakor nyilvánvaló volt, hogy rendkívül nehéz csodás és pompás gól között különbséget tenni, mert nehéz az érzelmek fölé emelkedni. Ezért egy szakértő jelölőbrigád úgy gondolkodott, hogy

a 10 legszebb közül pedig majd döntsön a nép.

Ennek viszont megvan az a veszélye, hogy befuthat egy gól, aminél nem ugrott fel senki a székéből, nem került igazán a hatása alá, nem érezte úgy, hogy múlhatatlan élménnyel lett gazdagabb.

Az eddigi 10 győztes találat

Mire gondolunk? Az nem lehet véletlen, hogy Gareth Bale BL-döntős gólja után még a kivetítőn visszanézve is felhördültek a stadionban lévő szurkolók, és nemcsak a spanyolok, hanem az angolok is.

Még a kapuban volt a labda, amikor mindenki átérezte – nemcsak a helyszínen –, emblematikus dolgot lát. Mert évek múltán is azonnal eszébe juthat a szurkolóknak, hogy mekkora mozdulatnak lehetett szemtanúja.

Az 1994-es BL-döntőn Szavicsevics emelése, 2002-ben Zidane félfordulatos gólja váltott ki hasonló hatást.

Szavicsevics álomgólja 1994-ből

Vagy mondhatnánk Rabah Madjert 1987-ből, azt a sarkazást nehéz feledni, még ha sarkazásban azóta láttunk már sokkal kimunkáltabbakat, mégiscsak a Porto csatára passzolt először a kapuba háttal.

Szalah Puskás-díjas gólja kétségtelenül szép, de a katarzis, a felemelő élmény, hogy ilyenre senki más nem képes, az „agyameldobom” érzés hiányzik belőle. Ibrahimovics ollózásáról minden infó érdekelte a szurkolókat, az is, hogy 2 méter 55 centi magasan volt a labda, amikor eltalálta. 

A portugál Cristiano Ronaldo természetesen elfogult, mert az ő ollózása a vert mezőnyben végzett, de nehéz vitatkozni a gondolataival.

"Legyünk őszinték és ne hazudjunk, az én gólom volt a legszebb. Szalahé szép volt, de az enyém csodálatos" 

- üzente Ronaldo, aki arra is kitért, hogy nem zavarja a dolog. (Ami persze vicces, mert akkor miért beszélt róla.)

Ha végignézzük az eddigi 10 év díjazottjait, jól látszik, az előző négy kiírásban egyszerű bajnoki meccs után kaphatta meg az ikonikus magyarról elnevezett elismerést valaki.

Könnyű tendenciára gondolni, hogy már nem is annyira fontos a gól jelentősége, mint az elején, amikor kimondatlanul nem ártott, ha valaki nemzetközi meccsen mutatott valami földöntúlit.

A FIFA ugyanis két dolgot hirdetett meg a beiktatás előtt.

Van egy olyan lefektetett szempont is: a találat szándékosságának megkérdőjelezhetetlensége.

A maláj középpályás szabadrúgásánál (2016-ban nyert) utóbbi tétel azonnal meginoghat, hiszen még a maláj válogatottságot sem elérő Subri nem valószínű, hogy pontosan így tervezte a gólját. Amikor nekifutott a labdának, aligha gondolta, hogy majd a jobb felsőben fog kikötni a labda. Inkább csak így sikerült. Bement.

Persze a gól híres, a youtube-on számtalan válogatásba belekerült, számtalanszor fogjuk még látni, de hát a francia Payet is rúgott már hatalmas kifliket a labdába. És ő többnyire szándékosan.

Szalah most díjat érő találata ugyanakkor még csak Angliában sem lett a hónap legszebbjei között az első - 2017 decemberében lőtte -, nem egészen világos, miért találtak rá már az első rostáláskor. Mert oké, esett a hó, és egy liverpooli derbin betalálni különleges érzés, de ő maga rúgott ennél szebbeket az elmúlt egy évben. Ráadásul még csak győzelmet sem ért a találata, hiszen 1-1 lett a meccs.

Természetesen nem Szalahhal van baj, nem ő tehet arról, hogy az egyik tucatabb gólját kotorták elő, de garantált, hogy az idei BL-döntő ollózós Bale-gólját lényegesen többször látjuk majd ismétlésekben, mint az övét. Salah csapattársa, James Milner már viccelődött is, hogy nagy dolog a hetedik góllal elvinni egy ilyen díjat, ugyanis Salah találatát a nyár elején a Premier League-szezon 7. legnagyobb góljának választották. Akadt nála hat jobb csak az angol bajnokságban.

Egy éve az akkor még arsenalos Giroud sarkazása pazar volt, akkor is az angol ligából érkező gól kapta meg a díjat. Hab a tortán, azt sem látták a hónapjában a legjobbnak.

Lehet, hogy véletlen egybeesés, de ez a gála éppen akkor költözött el Zürichből Londonba, amikor az angol gólok elkezdtek nyerni. Idén is ott volt az eredményhirdetés, és mit tesz isten, megint egy PL-gól jött be elsőnek.

Nem szeretjük annyira az összeesküvés-elméleteket, hogy ebben higgyünk, sokkal inkább valós, hogy egész Egyiptom, illetve az arab világ meglódult, amikor szavazni kellett. Ezért nem ártana valamilyen kontroll, különben egy jó kezdeményezés gyors kilúgozását látjuk, és minket ez a névadó miatt is érzékenyen érint.

"Mindig vannak észrevételeink, amelyeket társalapítóként, a Puskás-örökség ápolóiként talán megfogalmazhatunk, és az MLSZ-szel együtt igyekszünk is képviselni ezeket a közös ügy, a díj presztízse és jövője szempontjából fontos javaslatokat. Idén ősszel várható egyébként egy érdemi megbeszélésünk az ügyben" - írta az Indexnek Szöllősi György, futballnagykövet, aki a Puskás család jogait is kezeli.

Rovatok