Index Vakbarát Hírportál

Kormányhivatalnokot is összevert a két orosz válogatott futballista

2018. október 9., kedd 16:14

Hatalmas botrány tört ki kedden az orosz labdarúgásban. Az állami RT hírügynökség hírül adta, hogy a rendőrség vizsgálatot indított két válogatott futballista, Alekszandr Kokorin (Zenit) és Pavel Mamajev (Krasznodar) ellen.

A nyilvánosságra került felvételek szerint Kokorin, aki jelenleg az orosz futball egyik legnagyobb sztárjának számít, hétfőn reggel egy moszkvai kávézóban többek közt székkel is ütlegelt egy vendéget, oldalán a legjobb barátjának tartott Mamajevvel, egy kisebb társaság tagjaként. A sarokban reggeliző minisztériumi alkalmazott bűne az volt, hogy szóvá tette az erősen ittasnak tűnő csoport viselkedését. 

Ráadásul a két játékos a barátaival együtt nem egészen egy órával korábban ennél lényegesen súlyosabban bántalmazott, nevezetesen eszméletlenre vert egy hivatásos sofőrt, akit csoportosan vertek össze az utcán, és még azt követően is ütötték, hogy a férfi magatehetetlenné vált és megadta magát. 

Ha a vádak beigazolódnak, az Independent által idézett orosz ügyvéd szerint a játékosok akár 5 éves börtönbüntetést is kaphatnak.

Az elsőként nyilvánosságra kerülő, ám időrendben később történő kávézói verekedésben bántalmazott vendég a kereskedelmi minisztérium koreai származású hivatalnoka, Denis Pak volt. Pak ügyvédjének közleménye szerint a támadásban szerepet játszott a sértett származása is, a férfit rasszista szidalmakkal illették mielőtt bántalmazták.

Az orosz belügyminisztérium megerősítette, hogy vizsgálják az ügyet, aminek a hírek – és a felvételek – szerint egy másik sértettje is volt, Szergej Gajszin, az állami kutatóközpont vezérigazgatója.

A 27 éves, 48-szoros válogatott Kokorin a kezében lévő székről azonosítható be a videón, míg a 30 éves, 15-szörös válogatott Mamajev a Gucci feliratú kapucnis pulóveréről. A megvert hivatalnok kórházi ápolásra szorult az eset után.

A két futballista és pár fős társaságuk a kávézóban történ incidens előtt mintegy 40 perccel összevert egy másik ártatlan embert, ezt az esetet külön vizsgálja a rendőrség. A csoport egy tévécsatorna műsorvezetőjének sofőrjére támadt rá, akinek előtte az autóját is megrongálták, őt pedig úgy összeverték, hogy agyrázkódással és agyi trauma gyanújával, eszméletlen állapotban szállította kórházba a mentő.

Kérjük óvatosan nyomjon a lejátszásra, a felvétel megtekintése felkavaró lehet.

A kibontakozó történet szerint a két játékos csapata egymás ellen játszott vasárnap bajnokit, és mivel egyikük sem kapott meghívót a válogatottba (Kokorin csak most tért vissza a vébé előtt nem sokkal szerzett sérüléséből), a meccs után belevetették magukat az éjszakába. A reggel egy parkolóban találta őket, ahol az autókat rugdosták. Az egyik kocsiban azonban ott ült a sofőr, és kiszállt, hogy kérdőre vonja a társaságot, mire nagyon megverték.

A csoport ezt követően tért be a kávézóba, és került összetűzésbe a Kokorin által aztán székkel fejbe vert minisztériumi alkalmazottal.

Mind a Zenit, mind a Krasznodar közleményben tudatta, hogy lehető legmélyebben elítéli az esetet, a Krsznodar már az is bejelentette, hogy szerződést bont játékosával, míg a Zenit szintén ezt tervezi, de megvárja a rendőrségi vizsgálat végeredményét.

A legfrissebb hírek szerint a két játékost kedden délelőtt előállította és kihallgatta a moszkvai rendőrség a megvert sofőr ügyében.

Az orosz sportminiszter bejelentette, hogy Kokorin és Mamajev többet nem kerülhetnek a válogatott közelébe sem. Mamajev felesége nyilvános üzenetben jelentette be, hogy az eset miatt bizonyosan elválik férjétől (a pár házassága nemrég élt túl egy válságos időszakot).

A verekedő labdarúgók ügyéből hatalmas botrány lett Oroszországban, a keddi napon az összes jelentős médium foglalkozott az esettel, és számtalan tisztviselő, közszereplő is megszólalt a történtek kapcsán. Többek közöt az orosz labdarúgó-szövetség elnöke, a válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Borisz Ignatyev és a FIFA orosz delegáltja is elítélte a futballisták cselekedetét, míg az Orosz Duma (szövetségi gyűlés alsóháza) elnöke szerint börtönbüntetés járna a tetteseknek.

(Borítókép:  Alekszandr Kokorin és Pavel Mamajev   2016-ban - fotó:  Kirill Kudryavtsev / AFP)

Rovatok