Index Vakbarát Hírportál

Orbannal, de Dzsudzsák nélkül írhat történelmet a válogatott

2018. október 12., péntek 04:58

A 2016-os Európa Bajnokság csoportköre óta nem játszott olyan jól a magyar válogatott, mint egy hónapja Görögország ellen. A Budapesten 2-1-re megnyert Nemzetek Ligája mérkőzés után Marco Rossi csapata hárompontos a csoportban, de nem lehet hátradőlni: nem fér bele egy görögök elleni vereség. Az Orban Willivel megerősített válogatott Athénban mutathatja meg, mennyire lehet komolyan venni a magyar csapatot.

Magyarország 1987 után tudta újra legyőzni tétmérkőzésen Görögországot, de a két nemzet egymás elleni mérlege még így görög fölényt mutat: kilenc görög siker és hat döntetlen mellett csak öt magyar győzelem szerepel. Athénban sem mi leszünk az esélyesek, ráadásul a magyar csapat még soha nem nyert Görögországban, a fogadóirodák 5-6 szoros pénzt fizetnének Marco Rossiék győzelméért. Az aktuális forma, a mutatott játék és a görög válogatott sújtó sérüléshullám miatt azonban van esély a meglepetésre.

Nehéz helyzetben a görög csapat

Michael Skibbe, a görögök szövetségi kapitánya öt helyen változtatott a 24 fős keretében: 

A görög válogatottnál tehát akadnak problémák, különösen a 98-szoros válogatott Toroszidisz kiesése lesz fájó, ráadásul a budapesti meccsen gólt szerző Petrosz Mantalosz sem játszik majd sérülés miatt. A többi sztár azonban többnyire egészséges.

Az AEK Athénban védő Barkasz vélhetően végleg megszerezte a kezdő kapus posztot, jobban teljesít, mint a Nápolyban játszó Oresztisz Karnezisz. A védelem közepe pedig továbbra is nagyon rendben van, az Arsenalban és az AS Romában bombaformában játszó Manolasz-Papasztatopulosz védőpáros Európa egyik legjobbja. A csatársorba pedig visszatér Mitroglu, aki Marseille-ben hét meccsen három gólnál jár, elő sorban rá kell majd figyelnie a magyar védőknek.

A görög válogatott kerete

Kapusok: Oresztisz Karnezisz, Vaszilisz Barkasz, Alexandrosz Paszhalakisz.

Védők: Vaszilisz Lambropoulos ,Kosztasz Manolasz, Szokratisz Papasztathopulosz, Dimitrisz Koloveciosz, Jorgosz Cavellasz, Dimitrisz Jannulisz, Mihalisz Bakakisz, Kosztasz Cimikasz.

Középpályások és támadók: Zeca, Dimitrisz Kurbelisz, Alexandrosz Ciolisz, Andreasz Buhalakisz, Kosztasz Fortunisz, Lazarosz Hrisztodulopulosz, Petrosz Mantalosz, Dimitrisz Pelkasz, Jánisz Fetfadzídisz, Taszosz Bakaszetasz, Kosztasz Mitroglu, Nikosz Karelisz, Eftimisz Kolurisz.

Orban Willi és Nagy Ádám lehet a győzelem kulcsa

A görögök elleni első mérkőzésen Marco Rossi a Gulácsi – Bese, Lang, Kádár, Fiola – Nagy Ádám – Varga, Kleinheisler, Kovács, Sallai – Szalai kezdő 11-et küldte pályára, csereként pedig Eppel, Lovrencsics és Pátkai szálltak be. Mind a 14 játékos játékra alkalmas, tehát a „győztes csapaton ne változtass” elv alapján ugyanazzal a kezdővel is kiállhatna a magyar csapat.

Vélhetően nem is lesz sok változtatás: Gulácsi, Kádár, Kleinheisler és Szalai helye megkérdőjelezhetetlen, Kovács és Fiola a Chelsea ellen hangolódott a mérkőzésre a Vidiben (ráadásul jól is játszottak), Sallai pedig a Bundesligában bizonyít. Nagy Ádám kezdő helye is egyértelmű, a Serie A egyik legújabb szenzációja, Rossi csapatában is kulcsfontosságú az Olaszországban edződő középpályás játéka. 

Jó eséllyel Varga Roland is a kezdőben kap helyet, legalábbis nincs nála sokkal jobb opció, míg Bese és Lovrencsics nagyjából egy szintet képvisel a védelem jobboldalán (vélhetően Lovrencsics fog kezdeni). Az eddigiek alapján tulajdonképpen egy komoly kérdés van:

beveti-e Rossi Orban Willit rögtön az első mérkőzésén?

magyar válogatott mellett döntő (a németeknek nem kellett) Orban a csapat legjobb játékosa. A mértékadó Transfermarkt szerint például 15 millió eurót ér: annyit, amennyit Gulácsi, Szalai és Kádár, a csapat három legtöbbre taksált játékosa együtt.

Nagyon rég nem volt már ilyen szintű védője a válogatottnak, alapvetően nem lehet kérdés, hogy a 25 éves játékosnak kell kezdeni Kádár mellett középen Lang helyett. Ráadásul Orban van annyira jó, hogy Rossi nyugodtabb szívvel küldheti ki Kádárt a baloldalra, ami messze jobban fekszik neki, mint Fiolának (de a Loverencsics, Orban, Kádár, Fiola négyes is rendben lenne). 

A magyar válogatott potenciális kezdője: Gulácsi – Lovrencsics, Orban, Fiola, Kádár –Nagy Ádám – Varga, Kleinheisler, Kovács, Sallai – Szalai

Orban mellett egyébként Gróf Dávid, Baráth Botond, Gyurcsó Ádám, Nagy Dominik Filip Holender és Németh Krisztián kapott először meghívót Rossitól (a 25 fős keretbe):

Dzsudzsák Balázs megint kimaradt, nélküle lép pályára a magyar válogatott. Az athéni mérkőzés pénteken, 20.45-kor kezdődik.

grehun

(Borítókép: Marco Rossi és a válogatott a szeptember 11-i görögök elleni mérkőzés után - fotó: Huszti István / Index)

Rovatok