Index Vakbarát Hírportál

Milliárdok a semmibe: az ifi-BL újra beárazta az akadémiákat

2018. október 26., péntek 09:17

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) negyedszer írta ki az ifjúsági Bajnokok Ligáját, idén a 19 évesek magyar bajnoka, a szombathelyi Illés Akadémia kapta meg az esélyt, hogy megmutassa az állami milliárdokkal megtámogatott hazai rendszer milyen valós színvonalat képvisel. (Mert azt tudjuk, nyilván, hogy folyamatosan fejlődik a futballunk, nincs olyan terület benne, ami egy helyben topogna.)

Az Illés Béláról elnevezett akadémia az FK Minszket kapta.

A kinti 1-0-s vereség után hazai pályán több mint félórát emberelőnyben játszva 3-1-ról 3-3-ra végzett.

Ez a döntetlen természetesen azt jelentette, az első forduló a végállomás.

Nem ez volt az első kiírás, amikor magyar csapat nyeretlenül távozik, két éve a Puskás Akadámia két döntetlennel pottyant ki (0-0, 1-1), a görög PAOK búcsúztatta.

A Minszk akadémiájáról nem tudunk sokat, de hála a rögbiszövetség elnökének, Kiss Antalnak, megismerhettük a sportnapilapban. Nem a helyi nagy klubok akadémiája közé tartozik, a BATE és a Breszt előtte van felnőtt szinten legalábbis, de talán nem is ez a lényeg.

Amióta van ez a sorozat, a harmadik fordulóig egyszer sem jutott el magyar akadémia. Akkor kapcsolódnak be a BL-ben érdekelt csapatok elitakadémiái.

Tavaly az orosz Krasznodar nyolcat vágott a Honvédnak, Hemingway tulajdonos pedig elővett egy tökéletes magyarázatot: nem volt benne az adatbázisukban ez az intézmény, de majd gondosan és hathatósan feltérképezik a magyar szakemberek, milyen remek nevelés is folyik ezen az akadémián. Mert hát a jobbtól nem szégyen tanulni.

A Krasznodar olyan sokáig amúgy nem száguldott, mert a következő kanyarban a Realnak még csak gólt sem tudott rúgni.

Ijesztő, de miután kiverték a magyar csapatokat a riválisok a négy szezonban, a következő körben egytől-egyig búcsúzott mind.

Hasonlóan ijesztő Németh Szabolcs edző - tanulmányszerű - nyilatkozata a mostani kiesés után, amit az utanpotlassport.hu közölt.

"Az ellenfél védőjének kiállítása után szerettünk volna újabb gólt lőni, bebiztosítani a továbbjutást. A visszájára sült el, kihagytuk a büntetőt, a ziccert, a futball pedig büntetett.

Egy szavam nem lehet a srácok teljesítményére, mentalitására, abszolút megvalósították az eltervezetteket.

Óriási volt a csalódottság az öltözőben, mindenki sírt, nehéz ezt feldolgozni."

Olcsó poén, megvalósították, amit elterveztek, aminek kissé megalázó kiesés lett a vége. És micsoda szakmai zseni lehet az edző, aki hagyta a kiesést, és a 3-1-es előnyben nem figyelmeztetett kellő eréllyel, továbbjutásra állnak, emberelőnyben vannak, használják ki.

"Az utolsó öt percben hiányzott a koncentráció" - ezt a csapat védője, Kovalovszki Máté mondta önkritikusan. És akkor talán mégsem az történt a pályán, amit eltervezett a Rohonci út új edzőfejedelme.

Nem érdektelen információ: ennek az akadémiának a topterméke eddig Kiss Tamás, aki 17 évesen a nyáron Felcsútra igazolt külföld helyett. (Hogy volt-e különalku a háttérben, mindegy a végkifejlet szempontjából.)

A 3 győztes meccs 12 kísérletből az alábbiak szerint jött össze.

A mieink eredményei:

Viszonyításként, a Salzburg a 2017-es győztes. A most 18 éves Szoboszlai Dominiknak az édesapja azt a klubot javasolta, ott tud fejlődni igazán. Az osztrákok az elődöntőben a Barcelonát verték (2-1), a fináléban a portugál Benficát (2-1). 

Rovatok