Index Vakbarát Hírportál

Ki ez az új Real-edző?

2018. október 30., kedd 12:13

Megbízott edzőként veszi át a 42 éves Santiago Solari a Real Madridot, ha minden igaz, arra az időre, amíg Florentino Pérez elnök kiválasztja a megfelelő embert a klub élére. Az argentin a Pérez-éra 13. edzője.

Solari jól ismeri a Realt, hiszen 2000 és 2005 között valamivel több mint 200 meccset játszott a csapatban, miután az Atlético Madridtól leigazolták a korábbi River Plate-játékost. 1999 januárjában került át Európába, a rivális Atleticóhoz, másfél év múlva váltott, mikor az Atleti kiesett az első osztályból.

Solari a 2003–2004-es idényben futotta legjobb szezonját, 34 bajnokin – ebből 15-ször kezdőként – öt gólt rúgott. Az öt év alatt 49 BL-meccsen hét gólt szerzett. Fix kezdő Madridban soha nem lett, inkább állandó csereként számítottak rá.

A Real után három évig az Inter, az argentin San Lorenzo, a mexikói Atlante, valamint az uruguayi Penarol játékosa volt. Az argentin válogatottban 11-szer szerepelt, egy gólt rúgott, de komolyabb tornára egyszer sem válogatták be.

Klubcsapataival összesen nyolc bajnoki címet nyert (a Reallal kettőt), egyszer BL-t, egyszer európai Szuperkupát és Interkontinentális Kupát. Egyszer volt olasz kupagyőztes, valamin két-két spanyol és olasz Szuperkupa-győzelem is jutott neki.

Élete megmozdulása a 2002-es BL-döntőn jött el, benne volt ABBAN a Zidane-gólban a Real-Leverkusenen: ő adta a - nem is kis - passzt Roberto Carlosnak, amiből a brazil aztán behúzta az asszisztot Zidane-nak.

2013-ban a Real Madrid ifjúsági csapatának vezetőedzője lett, majd amikor 2016. január 4-én Zinedine Zidane-t kinevezték az első csapat szakvezetőjének, a francia helyét vette át hosszú távra, de csak nyártól a Real Madrid Castilla élén. A legutóbbi idényben csapatával a harmadosztály, I. csoportjában a 8. helyen végzett. Mutatója nem túl rózsás, 86 meccsen 32 győzelem, 29 iksz, 25 vereség; 112 gólt lőtt és 92-t kapott a csapata.

Solari már meg is kezdte a munkát a nagycsapatnál, kedd délelőtt megtartotta első edzését Ramoséknak. Bemutatkozására sem kell sokat várni, szerda este fél 8-kor a Melilla-Real Madrid Spanyol Kupa-meccsen sor kerül rá.

A Real edzői Florentino Pérez elnöksége alatt

2000 júniusa és 2006 februárja között (6): Del Bosque, Carlos Queiróz, Camacho, Mariano Garcia Remón, Vanderley Luxemburgo, Juan Ramon López Caro.

2009. júniusától (7): Manuel Pellegrini, José Mourinho, Carlo Ancelotti, Rafa Benítez, Zinedine Zidane, Julen Lopetegui, Santiago Solari

Rovatok