Index Vakbarát Hírportál

Először lesz a Libertadores-kupa döntője Superclásico

2018. november 1., csütörtök 09:09

Brazil-argentin csata volt a Libertadores-kupa elődöntőjében szerdáról csütörtökre virradóra. A brazil Grémio 1-0-s előnnyel fogadta a River Plate-t, de innen is elbukta a párharcot, míg a Boca Juniors idegenben is meg tudta őrizni a Palmeiras ellen az első meccsen szerzett kétgólos előnyét, így a két argentin klub jutott a döntőbe.

A Grémio a 36. percben már összesítésben 2-0-ra ment a River Plate ellen, de a vendégek az utolsó nyolc percben megfordították a meccset. Előbb Rafael Borré egyenlített, majd az utolsó pillanatban egy 11-es döntötte el a meccset és egyben a továbbjutást is. Gonzalo Martínez biztos ítéletvégrehajtó volt.

A másik találkozón a Boca gyakorlatilag a 18. percben, Ramon Ávila góljával már eldöntötte a meccset, de aztán a Palmeiras Luan és Gustavo Gomez góljaival hét perc alatt fordított. Egy újabb gól is kevés lett volna a brazil csapatnak. Végül nem a hazaiak, hanem a Boca szerzett ismét, Dario Benedetto révén, így 4-2-vel mentek be a döntőbe.

Így aztán november 7-én és 28-án a River Plate és a Boca Junior játszik majd a Libertadores-kupáért. A két argentin Latin-Amerika, de talán az egész világ legnagyobb futballderbijét, a Superclásicót játssza évről-évre, de a dél-amerikai bajnokok kupájának döntőjében most találkozik először.

Még az angol lapok is elismerik, ennél nagyobb futballcsata nem létezik, ahogy az egyikük fogalmazott, hogy az Old Firm, azaz a skót glasgow-i szuperderbi, a Celtic-Rangers meccs kisiskolás rugdosódás ehhez képest.

A két csapat eddig 246-szor találkozott egymással a bajnokságban és különböző kupákban. A Boca 88-szor, a River 81-szer nyert, 77-szer pedig döntetlen lett.

A kupa 1960 óta íródó történetében a Boca lett az első csapat, amely 11-edszer jutott el a döntőbe, a Rivernek eddig öt döntője volt. A Boca hatszor, a River háromszor nyerte eddig meg a kupát.

Rovatok