Index Vakbarát Hírportál

Kemény vádak: a FIFA-elnök segített a szabályszegésben

2018. november 2., péntek 22:00

Nagy botrány van kialakulóban, miután a Football Leaks ismét akcióba lépett, és olyan adatokat szivárogtatott ki, amik kellemetlenek a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség jelenlegi elnökének, Gianni Infantinónak. A német Spiegel péntek délután írt erről először.

A szervezet vezetőjét érzékenyen érintheti, hogy amikor még az Európai Labdarúgó Szövetségben (UEFA) dolgozott főtitkárként, akkor 2014-ben segített az arab pénzen feltőkésített két sztárklubnak, a PSG-nek és a Manchester Citynek.

2011 és 2013 között mindkét csapat lényegesen nagyobb hiánnyal rendelkezett, mint szabadott volna nekik - 45 millió euró ez az összeg -, de Infantino titkos találkozókon elmondta, mit kell tenniük.

Egy emailt is kiszivárogtattak, amelyiket Infantino a City második számú vezetőjének írt.

Ha nagyon leegyszerűsítjük, Infantino segített a 2009-ben hozott saját belső szabályok megsértésében, de legalábbis jelentős felpuhításában.

Pár héttel később, 2014 májusban pedig mindkét klub megállapodott az UEFA-val, és azóta is ott lehetnek a Bajnokok Ligájában.

A skót Brian Quinn, aki a vizsgálatot vezette, hamarosan lemondott az UEFA-ban betöltött pozíciójáról. Úgy gondolta, hogy az UEFA túlságosan engedékeny. Most úgy tűnik, jelentősen túlárazták a szponzori bevételeket, és tizedannyi pénz volt csak mögöttük, így hozták kedvezőbb helyzetbe mérlegüket.

A két klub óriási összegeket költött azóta játékosokra, elég csak Neymar 222 millió eurós vételárára tekinteni.

Ugyancsak a Spiegel írja, hogy 11 klub saját szuperligát szeretne, 5 csapatot meghívnának, és szívesen kikerülnének az UEFA égisze alól. 2021-től indulna a sorozat, az érintettek azt is vállalják, hogy a nemzeti bajnokságukban nem szerepelnek.

A 11 kiugrani készülő klub: 

Rovatok