Index Vakbarát Hírportál

A ManCity orránál fogva vezette az UEFA-t

2018. november 6., kedd 16:31

A Manchester City és szponzorai manipulálták a szerződéseket, hogy megkerüljék az UEFA Pénzügyi Fair Play-szabályait (FFP, azaz Financial Fair Play), állítja a Der Spiegel, amely a Football Leaks sorozatában ezúttal az angol csapat átigazolásaival foglalkozik.

A német lap állítja, hozzájuk szivárogtak olyan belső levelezések, melyek szerint a Manchester City vezetői megtárgyalták, hogyan tudnák eltüntetni a 9.9 millió fontos hiányt 2013-ban. A Der Spiegel arról is beszámolt, hogy a csapat tulajdonosa, Manszur sejk pénzügyi támogatást nyújtott az Abu Dzabiból származó szponzoroknak, hogy cserébe ők több pénzt fektessenek a klubba. Magyarul: saját pénzével segítette ki saját egyesületét.

A Manchester City vezetősége nem kommentálta a német lap értesüléseit. A City ellen több helyről követeltek vizsgálatot azok után, hogy Manszur átvette a klub irányítását 2008-ban. Akkoriban négy év alatt megnégyszereződött a City bevétele.

Az UEFA 2014-ben hozott ítélete szerint a ManCity megsértette a pénzügyi fair playt, amiért 49 millió fontos bírságot szabott ki az európai futballszövetség. A Der Spiegel szerint az UEFA-nak fogalma sem volt arról, milyen mértékben csapja be őket az angol klub.

A német lap belső emailekre hivatkozik, állítja, hogy a 2012-13-as idényben a Cityhez érkező abu-dzabi pénzösszegek jóval magasabbak voltak annál, mint azt a hivatalos forrásokban közölték. 2010-ben például az egyik turisztikai társaság, az Aabar 3 millió fontos szponzorációt kötött, holott 15 milliót utalt.

A City vezetői erre annyit reagáltak, hogy az Abu-Dzabi-központú cégek független szponzorok.

A német Der Spiegel oknyomozó újságírói a pénzügyi fair playt átjátszó klubok mellett az európai szuperliga titkos tervéről és Gianni Infantino FIFA-elnök ténykedéséről is közöl részleteket a napokban.

Rovatok