Index Vakbarát Hírportál

Húsz percig feküdt a pálya mellett arccsonttöréssel a siófoki középpályás

2018. november 7., szerda 12:19 | aznap frissítve

2-2–es döntetlent játszott egymással vasárnap a Gyirmót és a Siófok az NB II-ben, a meccs azonban valószínűleg nem emiatt lesz emlékezetes, hanem azért, mert a siófokiak egyik középpályásának egy szerencsétlen összefejelés után eltört az arccsontja, az eset után pedig húsz percet feküdt a pálya mellett, mert a stadionban nem volt mentő – írja a 24.hu.

A Siófok honlapján a meccs közvetítésében kitértek erre az esetre is: álláspontjuk szerint, megdöbbentő, hogy egy ilyen rendezvény során nem volt a helyszínen mentő, hiszen a lelátón is bárki rosszul lehet, és a sportág is sérülésveszélyes.

Mint írták, Horváth Attila egyértelműen arccsonttörést szenvedett, és kórházba kellett volna szállítani minél előbb, ehhez képest

mentőautó hiányában több mint 20 percig a pálya szélén feküdt hordágyon, mindenki kétségbeesése mellett.

A játékos az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint az eset után 25 perccel már kórházban volt, ahol hétfőn délelőtt meg is műtötték. Horváth elmondta, a műtétig borzasztó fájdalmai voltak, amit senkinek sem kíván, de azóta már sokat javult a helyzet. Azt is hozzátette, mihamarabb szeretne visszatérni, de szinte biztos, hogy csak tavasszal léphet legközelebb pályára, akkor is csak maszkban.

A 24.hu azt írta, a Blikk megkereste a gyirmóti klubvezetőket, hogy miért nem volt mentő a stadionban, Margitai Zoltán klubigazgató viszont csak annyit válaszolt:

nem hinném, hogy szeretnénk erről nyilatkozni.

Ez egyébként azért rettentően érdekes, mert az MLSZ biztonsági szabályzata [.pdf] kitér arra, hogy 1000 fő alatt is kell mozgóőrségnek lennie, amennyiben stadionban tartják a mérkőzést. Ez azt jelenti, hogy kötelező a mentési készenlét, vagyis az orvosi, a mentőtiszti, illetve a mentőápolói szintű ellátás biztosítása a helyszínen, a vonatkozó rendelet értelmében pedig ez mentőjármű vagy ambulancia jelenlétét is igényli.

Áprilisban egyébként volt egy hasonló eset a Budapesten rendezett Future Talents Cup elnevezésű nemzetközi utánpótlás-labdarúgótornán is, ott egy 16 éves diósgyőri játékos szenvedett lábszártörést. Azt a tornát nem az MLSZ szervezte, kérdésünkre ugyanakkor ebben az ügyben azt válaszolták, hogy az UEFA előírásait tartják irányadónak, melyek egy rohammentő és mentőtiszt jelenlétét írják elő.

Rovatok