Index Vakbarát Hírportál

A brexit a Premier League-nek is odacsap

2018. november 13., kedd 14:48

Angol lapok, elsősorban a The Times arról ír, hogy a brexit bevezetésével az angol futballszövetség (FA) azt tervezi, hogy az eddigi 17-ről 12-re fogja csökkenteni az idegenlégiósok számát az angol futballkluboknál. A javaslatot a szövetség ezen a héten nyújtja be a Premier League-nek, azaz az angol első osztálynak.

A várható új szabályozás jelenleg 13 PL-egyesületet érintene a húszból, ezekben a csapatokban a 25 fős keretben 12-nél több külföldi szerepel. Az FA egyelőre nem kommentálta a Reuters értesüléseit.

A külföldiek létszámcsökkentésével a szövetség a hazai utánpótlás-nevelést akarja elősegíteni. Ha nem sikerül a kluboknak, illetve a Premier League-nek megállapodnia a szövetséggel, akkor elméletileg minden európai uniós államból származó játékosnak ugyanazokat a feltételeket kell teljesítenie a munkavállaláshoz, mint a nem EU-s futballistáknak. Ők most is csak úgy kaphatnak munkavállalási engedélyt, ha válogatottjukban adott számú meccsen szerepeltek, vagy soron kívül, különleges eljárással.

Várhatóan nem lesz gyors a megegyezés, mivel a PL-klubok szinte biztosan ragaszkodni fognak légiósaikhoz. Ráadásul a briteknek ezen kívül is számos megoldatlan kérdésük van az Európai Unióval szemben a brexit miatt.

Rovatok