Index Vakbarát Hírportál

A vb-gólkirály még az NB I.-ig sem emelkedett

2018. november 14., szerda 09:04

Az észtek és a finnek elleni meccsre készülő válogatott keretben kevés a meglepetés. Sallai Roland sérülése után a hamarosan 32 éves Dzsudzsák Balázs várhatóan visszakerül a kezdőcsapatba.

Visszanéztük, hogy a legutóbbi korosztályos világbajnokságokon szereplő csapatokból kik jutottak most válogatottközelbe.

A 2009-ben világbajnoki bronzérmes csapatból csak Gulácsi Péter kapus van benne, aki 450 perce nem kapott gólt a Bundesligában, és elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a Lipcse felzárkózott az élmezőnyhöz.

Németh Krisztiánt lehet, hogy meghívta volna Marco Rossi, de még az amerikai liga rájátszásában érdekelt a Kansas Cityvel, igaz ő többnyire csak csere, míg Sallói Dániel lényegében alapemberré lépett előre.

Koman Vladimir, akit korosztályában óriási tehetségnek tartottak, most az iráni első osztály második helyezett csapatában játszik, ahová a török kettőből került. A Sepahan mindössze egy ponttal van lemaradva az éllovastól, így akár még bajnok is lehet az országban.

Az iráni bajnokság valószínűleg erősebb, mint a katari vagy az Emirátusoké, ettől még nem jött el Koman ideje, hogy ismét a keretben szerepelhessen.

A 2009-es vb-n az egész torna egyik legnagyobb gólját lövő - 30-ról bombázott a kapuba - Kiss Máté jelenleg a ZTE középpályása, és az élvonalbeli lehetőségért harcol.

Nagy Olivér esete még különösebb, mert a 2008-as Eb-n az ő góljával vertük a spanyolokat. A másodosztályú Soroksár középpályása.

A 2015-ben a vb-n szereplő csapatból három játékos van a mostani keretben: Nagy Dominik (Legia), Nagy Ádám (Bologna) és Kalmár Zsolt (DAC). Nagy Ádám kint volt a 2016-os Eb-n is, a másik Nagy most kezd egyre markánsabbá válni Lengyelországban. Kalmár ugyan a Lipcse látókörében volt, nem ragaszkodtak a játékához. 

Akkor a torna gólkirálya Mervó Bence volt, ő a Győr csatára most, a svájci Sion ugyan leigazolta, kölcsönadta, de sem a lengyel Wroclawnál, sem Dunaszerdahelyen nem tudott meghatározó játékossá válni, ezért most a másodosztályú Győr csatára.

Mervóhoz hasonlóan öt gólt lőtt akkor Viktor Kovalenko, aki már 18-szoros válogatott, és a Sahtar játékosa.

Mervónak a felnőtt válogatottságra nincs esélye, pedig 23 évesen már ez elvárható lenne.

Azt a tornát egyébként a szerbek nyerték, a szerbek állították meg Storck csapatát. A szerbektől a teljesség igénye nélkül

Közös bennük, hogy mindannyian már felnőtt válogatottak, vagyis a szerbek ügyesebben képezték őket az elmúlt években, jobb döntéseket hoztak az átigazolásoknál, vagy egyszerűen nagyobb volt bennük alázat és a becsvágy. Vagy lehet, egyszerűen csak szerencsésebbek voltak.

Rovatok