Index Vakbarát Hírportál

Ne kapjunk pecsétes papírt a zuhanásról

2018. november 14., szerda 22:00

Bár nem Magyarország volt a C divízió második csoportjának favoritja a Nemzetek Ligájában, így is hatalmas csalódás, hogy két mérkőzéssel a csoportkör vége előtt eldőlt: Marco Rossi válogatottja esélytelen a csoportgyőzelemre és ezzel együtt az Eb-helyért zajló rájátszásra is csökkentek az esélyei. Hat pont viszont sokat segíthetne.

Hogy mi is a Nemzetek Ligája és miért fontos a magyar válogatottnak, azt egy korábbi cikkünkben már levezettük. Bonyolult az egész, jövő novemberben, a selejtezők zártával tisztul a kép, és akkor lényegesen egyszerűbb lesz minden. Addig is a főbb tudnivalók:

Négy csoportmérkőzés után Magyarország már esélytelen a csoportgyőzelemre (Finnországnak 12 pontja van, míg a mieinknek csak négy), és ugyan még így is lehet esély a rájátszásra, a realitás azt mutatja, a Nemzetek Ligájából csak szerencsével osztanak nekünk lapot.

Kilenc helyett rontottunk

Ahogy fentebb is írtuk, a Nemzetek Ligája nem csak a négy plusz Eb-résztvevőről dönt, hanem az Európa-bajnoki selejtezőkről is. Korábban a világranglistát vették alapul, ezt mostantól felülírja az NL.

Magyarország csoportgyőztesként garantáltan a harmadik kalapba került volna. A jelenlegi állás viszont a következő:

Kilenc helyet sikerült rontani a sorsolás óta. Most már kizárólag akkor van esély az előrelépésre, ha megnyerjük a következő két meccset, de a harmadik kalap, vagyis a 30. hely még így is a többieken múlik. Akik értelemszerűen ugyanazért harcolnak, mint a mieink.

Csodára lenne szükség

Amikor 2016-ban kijutott a válogatott az Eb-re, akkor a második kalapból vártuk a sorsolást. Ettől persze még kerülhettünk volna kőkemény csoportba, de a pótselejtezőt érő harmadik helyhez még így is az kellett, hogy az első kalapos Görögország mélyen tudása alatt szerepeljen és a csoport utolsó helyén végezzen. 

Jelen állás szerint Horvátországnak vagy Németországnak nem jut hely a legjobbak között. Ha az első kalapból megkapjuk Belgiumot (vagy bárkit Európa legjobb csapatai közül), a másodikból a horvátokat vagy a németeket, a harmadikból pedig a szerbeket, nem sok jóval kalkulálhatunk.  

Ezért volt nagy esély az NL: a mi csoportunkban lévő Finnország most a 25. helyen áll, pontosan OTT, ahonnan mi vártuk a sorozatot.

Az NL négy csapatot ad az Európa-bajnokságnak, mindegyik divízió egyet. A divíziókban a négy legerősebb, az EB-re ki nem jutó válogatott küzdhet meg egymással a kvalifikációs helyért (a feltöltés és a playoff kör összeállításáról itt írtunk bővebben) és akárhogy számolunk, a C ligából senkinek nincs esélye a rájátszásra, ha a csoportja második helyénél rosszabbul végez.

Magyarország jelenleg négy ponttal harmadik a csoportban és az egymás elleni eredmények miatt néggyel több pontot kell szereznünk, mint a most hatpontos görögök (pontegyenlőségnél az egymás elleni eredmény számít és az idegenben lőtt több gólja miatt Görögország lenne a második). A magyar csapat Budapesten játszik az utolsó helyezett Észtország ellen, valamint a veretlenül első finnekkel szemben. Görögország Athénban fogadja majd szintén a finneket és az észteket.

a görögöket sem lesz egyszerű beelőzni, de még ez sem garancia arra, hogy meglesz a rájátszás: jelenleg Románia, Albánia, Szerbia/Montenegró és Skócia/albánia is előnyösebb pozícióban van.

Mivel a C divízióban nem számít a negyedik helyezettek ellen elért eredmény, ezért a magyar csapatnak az észtek és finnek elleni siker után is csak hat pontja lenne csoportmásodikok között (az észtek elleni négy pont kiesne). Skóciának és Albániának egy győzelem kell a hat ponthoz, előbbinek ráadásul minderre két meccse van. Továbbá olyan forgatókönyv is elképzelhető, ami után Skóciának és Izraelnek is hét pontja lenne az 1. csoport első és második helyén (ebben az esetben Albánia három ponttal 3. lenne).

A C divízió csoportjai

1. csoport: 1. Izrael – 6 pont, 2. Skócia – 3, 3. Albánia – 3

2. csoport: 1. Finnország – 12, 2. Görögország – 6, 3. Magyarország – 4, 4. Észtország – 1

3. csoport: 1. Norvégia – 9, 2. Bulgária – 9, 3. Ciprus – 4, 4. Szlovénia – 1

4. csoport: 1. Szerbia – 8, 2. Montenegró – 7, 3. Románia – 6, 4. Litvánia – 0

 A 3. csoportban Bulgáriának és Norvégiának úgy van 9 pontja, hogy még egyszer mindkettő játszik a csoportutolsó Szlovéniával. Vagyis nekik már most van hat pontjuk és Ciprus ellen kellene egyet szerezniük, hogy biztos több legyen, mint a magyar csapatnak.

A C divízió 4. csoportja a legérdekesebb. Ha a negyedik helyett Litvánia elleni eredményt kivesszük, akkor Szerbiának van öt pontja (nyolccal vezeti jelenleg a csoportot), Montenegrónak egy (hét ponttal második), Romániának pedig három (hat ponttal harmadik). Magyar szempontból az lenne a legjobb, ha

Minden más forgatókönyv a magyar válogatott ellen dolgozik.

Rossiék helyzetét az is nehezíti, hogy amennyiben például a skótok és a románok is hat kvalifikált ponttal lesznek csoportmásodikok, akkor a jobb gólkülönbség dönt. Ez jelenleg a magyaroknak mínusz egy, a másik két csapatnak pedig nulla és plusz egy, tehát a finneket jobban meg kell szórnunk, mint Románia Montenegrót vagy Skócia Izraelt és Albániát.

A kiesés kudarc, de van előnye

Természetesen még számtalan forgatókönyv létezik, arról nem is beszélve, hogy ha egyenesen jut ki a selejtezőből Finnország, akkor velünk is jót tenne, hisz közelebb kerülnénk a rájátszáshoz. Ahogy annak is megvan az előnye, ha a magyar válogatott csoportutolsó lesz (vagy a legrosszabb csoportharmadik) és kiesik a D divízióba.

Tény, a D divízióból egyszerűbb lenne 2024-re kijutni, gyakorlatilag ez a legjobb esélyünk. Ugyanakkor hangulatilag nem a legszerencsésebb, ha pecsétes papírt kapunk arról, hogy nem fejlődünk, sőt, visszaesünk. Ráadásul nézőriasztó ellenfelekkel kellene számolni, hisz Románia vagy Görögország helyett majd Feröer és Kazahsztán fog hozzánk jönni. 

Ez egy ritka bonyolult sorozat, mi pedig ott tartunk, ahol általában szoktunk: számolgatunk, matekozunk. 

(Borítókép: Magyar válogatott a Nemzetek Ligájában játszott Észtország – Magyarország mérkőzésen a tallinni A. Le Coq Arénában 2018. október 15-én. Fotó: Ints Kalnins / Reuters)

Rovatok