Index Vakbarát Hírportál

A magyar állam finanszíroz két erdélyi csapatot

2018. november 15., csütörtök 18:51 | aznap frissítve

Románia vezető sportnapilapja, a Gazeta Sporturilor írta meg azt, amiről eddig csak pletykák voltak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kormányrendelet alapján sportinfrastruktúrája fejlesztésére és más befektetési projektek megvalósítására, elsősorban akadémiáinak működésére adott 3,2 millió eurós, azaz egyaránt egy-egy milliárd forintos összeget két romániai klubnak, írta a nemzetisport.hu.

A román bajnokság első osztályában szereplő Sepsi és a  harmadosztályú, a Dinamo Bucurestit nemrégen a kupából kiverő  FK Csíkszereda volt a haszonélvező. Ahogy a lap fogalmaz: „Magyarország csapatokat csinált és Romániában játszik”

A román sportlap szerint csíkiak olyan infrastruktúrát építettek ki, amelyet az első osztályúak közül többen is megirigyelnek. Azt is megemlítik, hogy a csapatok olyan szponzorokkal lépnek pályára, mint az OTP, a Gyermelyi, illetve a magyar kötődésű, de romániai Diószegi vállalkozás.

A Gazeta aztán ír Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak a sporthoz, de főleg a futballhoz és a Vidihez kötődő ragaszkodásárról, illetve arról is, hogy a leggazdagabb román klub, a volt Steaua (most FCSB) éves költségvetés körülbelül 6,5 millió euró, amely kétszerese annak, amelyet a román bajnok az éves televíziós jogdíjakból kap.

Amúgy a romának ezen annyira nincsenek kiakadva. Valeriu Inftimie, az FC Botosani tulajdonosa arról beszélt, hogy ezekből a támogatásokból inkább a román futball húz – ha nem is rövid időn belül –, de hasznot.

Rovatok