Index Vakbarát Hírportál

Mitrovic belesült a panenkába, majdnem ráfaragtak a szerbek

2018. november 17., szombat 17:51

Látott már jobb panenkás büntetőt a belgrádi stadion, mint a szerb Mitrovicé volt a szombati Montenegró elleni Nemzetek Ligája mérkőzés 38. percében. Ez nemcsak azért teljesen biztos, mert a szerb csatár rendesen elmérte próbálkozását, hanem azért is mert Antonín Panenka éppen ebben a stadionban lőtte az 1976-os Eb-döntőben a műfaj névadó klasszikusát.

A C Liga 4. csoportjának rangadóján a négy forduló után 8 ponttal csoportelső Szerbia az egy ponttal kevesebbet szerző, második helyezett montenegrói válogatottat fogadta. Az első félidő egyértelműen a házigazdáé volt, a szerbek 2-0-s előnnyel vonulhattak szünetre, egyedül amiatt lehettek elégedetlenek, hogy a második gólt lövő Mitrovic akár csapata harmadik gólját is megszerezhette volna, ha sikerül értékesítenie a buktatásáért megítélt büntetőt.

Hogy előbb valami szépet mutassunk Mitrovictól, ezzel a góllal lett az állás 2-0 a 32. percben, alig 2 perccel azután, hogy Adem Ljajic megszerezte a szerbeknek a vezetést.

Talán a korábban szerzett látványos góljától lelkesedett be túlságosan, vagy a hely szelleme tette, de a büntető elvégzésekor Mitrovic a panenkázást választotta. A kivitelezés viszont csak odáig sikerült, hogy szépen elküldte a kapust, csakhogy eközben a lövése meg a kaput kerülte el.

Az akkor még csak bosszantó epizódnak tűnő kimaradt tizenegyes a második félidőben egyre súlyosabb hibának kezdett látszani, mivel Montenegró játéka hatalmasat javult, és a vendégek előbb egy szabályos, ám hibásan érvénytelenített gólt szereztek, majd a 70. percben a kapu előtt teljesen üresen hagyott Mugosa góljával hivatalosan is sikerült egy gólra felzárkózniuk (2-1).

A maradék 20 percben azonban már nem jött össze az egyenlítés, a szerbek pedig rendre belehibáztak az ígéretes kontratámadásaikba, így az állás már nem változott.

A 2-1-es győzelemmel Szerbia biztosan, de nem befoghatatlan előnnyel vezeti a csoportot, a Litvániában simán, 3-0-ra nyerő Román válogatott előtt.

A csoport állása:

Ami pedig a múltidézést illeti, Panenka nem csak Mitrovichoz képest volt elég nagy király annak idején, amikor legendás pimaszságával eldöntötte a németek elleni Eb-döntő büntetőpárbaját.

A nap többi mérkőzését ebben a cikkünkben találja meg.

Nyitókép: Marko Djurica/Reuters

 

Rovatok