Index Vakbarát Hírportál

Magyar származású kapus volt az amerikai válogatott hőse

2018. november 21., szerda 15:17

Az Egyesült Államok labdarúgó-válogatottja kedd este Olaszországgal játszott barátságos mérkőzést, a találkozó legjobb amerikai játékosa a 23 éves kapus, Ethan Horvath volt.

A Genkben (Belgium) rendezett meccs végtelenül egyoldalú játékot, és végül 1-0-s olasz sikert hozott. Hiába egykapuzta azonban szinte végig a meccset Roberto Mancini csapata, nagyon kevésen múlt, hogy az amerikaiak kihúzzák döntetlennel. A győztes gólt csak a 94. percben sikerült megszereznie Politanónak, addig az amerikai kaput védő Ethan Horvath minden olasz próbálkozást hárított, pedig volt belőlük elég.

A mérkőzés utáni értékelésekben egytől egyig az édesapja révén magyar származású kapust nevezték csapata legjobbjának, és az egyetlen fénynek a mostanában kilátástalanul játszó amerikai válogatottban.

Többen is kiemelték, hogy az élete második válogatott meccsén, Portugália ellen hatalmasat hibázó fiatal kapus a keddi teljesítményével ismét méltóvá válta arra, hogy komolyan számításba vegyék, akár az USA kezdőcsapatában is. Horvathnak az olaszok elleni találkozó volt az első válogatott szereplése a 2017 novemberében benyelt potyagól óta. 

Ethan Horvath 1995-ben születettt Coloradóban, édesapja Peter Horvath, aki a nyolcvanas évek elején még magyar állampolgárként volt a Denver Avelanche igazolt játékosa az amerikai profi teremlabdarúgó-bajnokságban. Ethan első edzője az édesapja volt, később az amerikai szövetség coloradói partnerakadémiájára került, majd 2013-ban, 18 évesen Európába költözött, miután a Manchester United korábbi, ekkor már edzőként dolgozó klasszisa, Ole Gunnar Solskjær leigazolta a norvég élvonalbeli Moldéhoz. Közel négy szezon után, 2017 januárjában az FC Brugge vásárolta meg játékjogát, azóta a belgáknál játszik.

Rovatok