Index Vakbarát Hírportál

Ököllel ütötték a biztonságiak az Újpest-drukkereket a Vidi-stadionavatón

2018. november 22., csütörtök 13:32

Nem az előírásoknak megfelelően öltözött, beazonosíthatlan biztonsági cég emberei ütötték az újpesti nézőket a Vidi FC szerdai stadionavató-mérkőzésén, az esetről videó készült.

Szerdán a Vidi FC-Újpest (1-0) meccsel nyitották meg a végre valahára elkészült új székesfehérvári stadiont. A nettó 14,6 milliárdból épített létesítmény igazán 21. századi benyomást kelt, ellentétben a mérkőzésen alkalmazott biztonsági szolgálat vendégszektorban tapasztalt fellépésével, miként azt az alábbi videó tanúsítja.

Ami az eset körülményeit illeti, egy újpesti drukker így írta le nekünk a történteket:

"Egy petárda eldobása után jöttek be ezek a biztonságiak a pálya felől, a menekülőkapun át. Addig másik biztonságiak voltak a szektorban, azok sárga mellényben álltak, egy-kettő a videón is látszik. Nem tudom mi a nevük, mert a fekete dzseki miatt nehéz volt megkülönböztetni őket a szurkolóktól (az újpesti szurkolói csoport kérésére ugyanis minden vendégszurkoló fekete ruhában ment - ilyen dresszkódot szoktak hirdetni a szurkolói csoportok idegenben, mert jobban mutat a fotókon, ha egy szektor egyszínű, pl. a kupadöntőn mindenki lilában volt).

Teljesen érthetetlen volt a reakció, mert a petárda eldobóját kamera alapján meccs végén is ki lehet emelni (ilyen volt már az üllői úton is), amikor kifelé tartanak az emberek a szektorból. Már a mérkőzésén elején érthetetlen volt számunkra, hogy a koreográfiánkat nem vihettük be a stadionba. Amúgy ezeket a fekete ruhás arcokat már láttam több idegenbeli mérkőzésünkön, nem csak Fehérváron."

A tömeges dulakodásból nehéz kivenni, pontosan mi történt, de az egészen biztos, hogy a rendezőként fellépő, egységes kinézetű csoport tagjai az MLSZ Biztonsági Szabályzatát megsértve nem viseltek megkülönböztető mellényt (sem). 

A csoport fekete bomberdzsekiből, fekete gyakorlónadrágból és fekete beretsapkából álló egyenöltözéke a vállra varrt nemzeti színű jelvénnyel leginkább egy rendvédelmi szerv egyenruhájára emlékeztet, csak a kabát hátán lévő Sec.-felirat árulja el, hogy biztonságiakról lehet szó. Ez szintén ellentétes az MLSZ szabályzatával, ami "rendező"- vagy "vezető"-feliratot ír elő. A kabátjuk mellrészén ugyan volt egy apró felirat – talán "security" –, de régen rossz volt annak, aki olyan közel került hozzájuk, hogy el tudta olvasni. 

15 § A rendező szerv és a rendező felelőssége (részlet az MLSZ Biztonsági Szabályzatából)

* (4) A sportrendezvényen részt vevő rendező szerv alkalmazottjának vagy a rendezőnek e minőségében és személyében külső megjelenése alapján egyértelműen azonosíthatónak kell lennie. Ebből a célból a rendező megkülönböztető ruhát, valamint rendezői minőségét, nevét és azonosító számát jól látható módon tartalmazó kitűzőt visel. Az azonosíthatóság elemei: * a)  neon sárga, vagy az azonosíthatóságok távolról is megfelelő módon biztosító, a közreműködőktől eltérő színű, egységes megjelenést biztosító, azonosíthatósági mellény a rendezők és neon kék alapú az egyes vezetők számára; 
 * b)  a mellény első oldalára minimum 70 mm-es, hátsó oldalára legalább 100 mm-es fekete számokkal az azonosító szám kell, hogy feltüntetésre kerüljön; 
 * c)  a mellény hátsó oldalára minimum 70 mm-es fekete betűkkel a „rendező”, vagy „vezető” felirat;

Se sárga mellény, se 10 centis biztonsági szám a háton, se megfelelő felirat. 

Az élénk színű mellény viselése egyedül a VIP-ben szolgáló biztonságiak számára nem kötelező, ők öltönyt is viselhetnek helyette, de ilyen megoldást a videó szereplői közül senkinél sem láttunk.

Ami pedig a Sec. tagjainak fellépését illeti, egyértelmű, hogy a csoport nem minden tagja járt el megfelelően a kialakult helyzetben. "A közreműködők (stewardok) munkájuk során csak végszükség és jogos védelemi helyzetben - saját vagy a támadással érintett személyek - védelme vonatkozásában használhatnak a támadás elhárításához megfelelő, arányos védelmet biztosító testi erővel fellépést" – áll a szabályzatban.

A három nézőt is ököllel arcon, fejen ütő rendező esetében például egyértelműen nem állt fent sem a jogos védelmi helyzet, sem a testi erő arányos alkalmazása.

Ebben a fenti videóból származó 15 másodperces részletben meglehetősen sok ütést kerül kiosztásra a biztonságiak részéről, látszólag kevéssé indokoltan. 

Az elfajuló dulakodásnak végül a rohamrendőrök érkezése vetett véget. A Sec. csoport fellépésének kaotikus agresszivitását jelzi, hogy volt olyan tagjuk, aki a saját kollégái, illetve a rendőrök felé ütött, amikor utat próbáltak csinálni a hivatalos szerveknek.

De kinek dolgoztak az agresszív biztonságiak?

A Vidi FC hazai meccsein a hivatalos honlap szerint a Hardforce Security Kft. adja a biztonsági szolgálatot.  Ami azért meglepő információ, mert a Nagy József által alapított és 2011-ben a NAV-nak bő 210 millió forinttal tartozó céget rég felszámolták, sőt az utódcég Hardforce Group is megszűnt létezni 2017 őszén..

Ezért felhívtuk a Vidi FC-t, hogy megkérdezzük, most kivel dolgoztatnak. A sajtófőnök első válasza az volt, hogy az információ megtalálható a Vidi honlapján, amikor pedig szembesítettük a Hardforce Kft. szomorú sorsával, azt felelte, hogy akkor nézzük meg a Pályarendszabályokban, abban megtaláljuk a naprakész adatokat.

A dokumentumban a neve alapján gyanúsan utódcégnek tűnő Hardguard Group Security Zrt. szerepel, a cég alapító tulajdonosa Nagy József lánya.

A Hardforce Kft. – illetve annak tulajdonosa és biztonsági vezetője – kifejezetten a keményebb melókra szakosodott. A vállalkozás több klub és a válogatott mérkőzéseit is biztosította, az utódcég referenciái között pedig többek közt a Felcsút is szerepelt. A cég biztonsági főnöke Tóth Csaba volt, aki a 444 cikke szerint a Fradi és a Honvéd biztonsági főnökeként is dolgozott korábban, illetve a Liget-projekt kapcsán is szerepelt a hírekben, a Közelkedési Múzeumot védő aktivistát megverő, rendőröket csicskáztató Infinity Forest biztonsági szolgálat színeiben.

Az üggyel kapcsolatos főbb kérdéseinkkel megkerestük az MLSZ-t, a Vidi FC-t és az Újpestet is. Ha kapunk hivatalos választ, frissítjük cikkünket.

Javítás: A cikk korábbi változatában tévesen a Hardforce Group Kft. szerepelt a Vidi FC aktuális Pályarendszabályában megnevezett biztonsági cégként a Hardguard Group Zrt. helyett.

Rovatok