Index Vakbarát Hírportál

Egy csodás liverpooli sztori, amiből minden kiderül Puskásról

2018. november 27., kedd 13:01

A liverpooli South Parkway pályaudvar épületében november 27-től emléktábla őrzi annak az 1967-ben játszott jótékonysági mérkőzésnek az emlékét, amely Puskás Ferenc szereplése miatt vált legendássá.

A város Garston nevű negyedében található busz- és vasúti pályaudvar 2006-ban épült a South Liverpool egykori pályájának helyére, az emléktábla a korábbi londoni magyar konzul, dr. Andrew Zsigmond kezdeményezésére valósult meg.

A Liverpoolhoz és az Evertonhoz képest szinte ismeretlen South Liverpool FC gazdag történelemmel rendelkezik, és az otthonául szolgáló Holly Park stadion közönsége is láthatott néhány csodát annak idején, például 1949-ben itt rendezték az első villanyfényes mérkőzést Angliában.

A helyiek az Európában turnézó nigériai válogatottat fogadták, akik először azzal okoztak meglepetést, hogy mezítláb szaladtak ki a gyepre, aztán pedig a 2-2-s végeredménnyel.

Puskás 1967-es felbukkanásához azonban egyetlen korábbi vagy későbbi epizód sem volt mérhető.

A Real Madrid akkor 40 éves, 3-szoros BEK-győztes játékosának látogatása a Holly Parkban egészen valószínűtlenül csodás esemény volt az angoloknak, akik szinte fel nem foghatták, miért szerepel a kor egyik – még öregedőben is – legnagyobb világsztárja egy helyi művelődési ház támogatására szervezett gálameccsen.

Az indok még ennél is valószínűtlenebbül emberi volt: mert meghívták.

Brian Taylor, a szegény környék fiataljainak szinte egyedüli értelmes szórakozást nyújtó Bankfield művelődési ház vezetője 1967-ben kitalálta, hogy egy jótékonysági mérkőzés keretében gyűjt adományokat intézményének.

Terve helyi szinten hamar támogatókra talált, ám Taylor ennél lényegesen ambiciózusabb volt. Fogta magát és levelet írt Pelének illetve Puskásnak, hogy meghívná őket a rendezvényre. Pelé nevében klubcsapata, a Santos udvariasan megköszönte a felkérést, de arra hivatkozva, hogy a játékosra szükségük van a bajnokságban, elutasította a meghívást.

Puskás ellenben ennyit válaszolt.

Várom, hogy küldjétek a repülőjegyet.

Pár nap múlva már a londoni Heathrow repülőterén találkoztak, majd egy gyors ebédet követően átrepültek Liverpoolba, ahol a város alpolgármestere  – enyhén mondvacsináltnak látszó ürüggyel – a reptér 500 000. vendégének járó díszünnepséggel fogadta a labdarúgót.

A mérkőzést másnap, május 8-án játszották, a Puskás vezette világválogatott 5-3-ra kikapott a Billy Lidell vezette Liverpool all-starstól, csapata mindhárom gólját a vártnál valamivel őszebb, ugyanakkor sokkal fittebb magyar szupersztár szerezte, az utolsót egy védjegyének számító távoli, lecsapódó bombával. A mérkőzés természetesen dugig telt ház – 10 000 ember – előtt zajlott, és rengetegen rekedtek a stadionon kívül.

A Puskás mellett számos korabeli klasszist, többek közt John Charlest vagy Dave Hicksont felvonultató meccsel akkoriban igen tekintélyesnek számító 1 100 fontot sikerült a nemes célra gyűjteni.

Miután 40 évvel később a pályát lerombolták, a meccs emléke is halványulni kezdett, ezért is kezdeményezte a helyi közösség az emléktábla elhelyezését.

Mint Zsigmond mondta: “A magyarok közül többen úgy gondoltuk, hogy emléket kéne állítani a mérkőzésnek, ami Puskás egyik utolsó mérkőzése volt. Nagyszerű esemény volt azért is, mert senki sem várta, hogy eljön". 

Andy Heath, a helyi vasúti társaság ügyvezető igazgatója a kezdettől lelkesen támogatta az ötletet.

Ez egy csodálatos történet. Amint a helyi magyarok tervéről értesültünk, mindent megtettünk, hogy megvalósulhasson.

"A helyi közösség szenvedélyesen szereti a futballt, reméljük, hogy a tábla maradandó emlékeztető lesz mindenkinek erről a csodálatos napról."

A tábla avatására Liverpoolba látogat Tarlós István, Budapest főpolgármestere is, aki Liverpool város régiójának vezetőjével, Steve Rotherammel közösen leplezi le az emléktáblát.

Puskás látogatása kapcsán talán az a kis történet a legbeszédesebb a leghíresebb magyar figyelmességéről, hogy amikor érkezése napján megmutatták neki a Bankfield művelődési házat, a díszvendég azon bosszankodott meghívóinak, hogy elfelejtett Real Madrid-szuveníreket hozni, pedig biztos nagyon örültek volna a fiatalok ilyesminek.

Másnap aztán a meccsre menet a kocsiban egy dobozt nyomott a meglepett művelődési ház igazgató kezébe, tele kitűzőkkel, sálakkal és mindenféle egyéb realos ajándéktárggyal.

Mint kiderült, annyira zavarta a dolog, hogy még előző este telefonon intézkedett a szállodából, és letárgyalta az ajándékcsomag összeállítását, illetve annak másnapi(!) kézbesítését Liverpoolba.

A cikk a Liverpool Echo és a Guardian írásai alapján készült.

Rovatok