Index Vakbarát Hírportál

A Chucky-futás, amitől rettegtek Klopp játékosai

2018. november 27., kedd 14:19

A Bajnokok Ligája ötödik fordulójában akár már nagy drámák is lehetnek, a PSG kieshet például, de a vergődő Bayernre sem vár könnyű meccs.

Jürgen Kloppra embert próbáló feladat vár a Liverpool kispadján szerda este, hiszen a Bajnokok Ligájában a Paris Saint Germain lesz az ellenfelük, amelyik még akkor is erős, ha tartalékos. Bár Neymar és Mbappé is feltehetően ott lesz a csapatban, nem sérültek meg annyira a múlt héten.

A tavalyi döntős Pool nincs könnyű helyzetben, mert sem Nápolyban, sem Belgrádban nem tudott gólt lőni, de mivel előbb egyet, majd kettőt kapott, értelemszerűen mindkétszer vesztesen vonult le a pályáról.

Most pedig a német edzőnek a szintén német Thomas Tuchellel kell összecsapnia, aki Mainzból indult, ahonnan Klopp, aki ugyancsak volt a Dortmund edzője, ahogy Klopp is.

Az idei első BL-meccsen (3-2-re nyertek az angolok) kívül kétszer már meccseltek, és még az Európa Ligában egy Liverpool-Dortmundon, amit érdemes feleleveníteni a Kloppról írt, nemrég megjelent könyvből. (Hadd szóljon a címe.)

2016 tavaszán járunk, 1-1 volt az első meccs Németországban, a másodikra menet Fritz Lünschermann BVB-menedzser szép játékot kívánt az öltözőfolyosón Kloppnak.

„Nem szép játékot, hanem győzni akarok, seggfej”

- hangzott Klopp kifinomult válasza.

A mondatnak volt nem kevés előzménye, mert az első meccsen Klopp kihasználta a varázst, hogy szeretik a német városban és a stadionban, a hazaiak úgy érezték - ezt szóvá is tették -, ellenük mozgósította a stadiont.

A visszavágó óriási meccset hozott, és annak ellenére 4-3 lett a vége, hogy a Borussia 3-1-re vezetett az Anfield Roadon.

Nem találok magyarázatot, mert erre nincs logikus magyarázat

- mondta Tuchel, aki ugyanannak a játékfilozófiának a híve.

Gegenpressing.

Ezt a szót sokszor fogja még hallani a közvetítésben, és ahogy közeledünk a szerda 21 órakor kezdődő meccshez. Ilkay Gündogan így foglalta össze, mit is jelent ez a kifejezés Klopp olvasatában, egyúttal, hogyan oktatta ezt a harcmodort.  

„Rengeteget gyakoroltuk, hogy közvetlenül a labda elveszítése után azonnal átkapcsoljunk, ne pedig kikapcsoljunk egy-két másodpercre azon bosszankodva, amiért elkerült tőlünk. Klopp azt sulykolta, örüljünk, mert gyorsan vissza fogjuk szerezni.

Az első másodpercek a döntők, mert az ellenfél túlságosan biztonságban érzi magát, és nekiáll gondolkodni, mit tegyen vele. Ezekben az első másodpercekben kell rázúdulni, amikor a legkevésbé számít rá."

A meccs nagy kihívása az lesz, hogy Klopp ezt a játékot képes-e megvalósítani a PSG pályáján. Vagy épp Tuchel fog kitalálni valamit, amivel meglepi azt a mestert, aki rá is nagy hatással volt.

Nem kerül elő viszont Bódog Tamás, aki testközelből szemlélhette Jürgen Klopp edzői ébredését és indulását, miután Mainzban még posztriválisok is voltak. Mindketten a védelem jobb oldalán éreztek jól magukat.

Klopp 2001. február végén vette át a Mainz irányítását, nem volt könnyű küldetése, mert elkönyvelték már kiesőnek a csapatot, aztán végül benntartotta a másodosztályban. A sérülése után visszatérő Bódogot már Kloppo állította a csapatba.

Amikor halljuk a külföldi tanulmányútról hazatérő magyar edzők tapasztalatait, gyakori fordulat, hogy ők is csak ugyanazt csinálják, amit mi. Ezért fontos kiemelni, hogy Klopp csapatánál volt egy Chucky-futás, amit a segédedző talált ki, akitől a BL-döntő előtt elköszönt, és Zseljko Buvac azóta sem talált csapatot.

A futás lényege:

Tizenegy sprint a pálya teljes hosszán oda és vissza, hol labdával, hol labda nélkül, a futást akadályok nehezítik. A tizenegyedik futás után a középvonalról kell kapufát lőni.

Akinek nem sikerül, arra vár egy tizenkettedik sprint. A játékosok egytől-egyig elismerték, rettenetes kemény, kegyetlen gyakorlat. A morálra ugyanakkor kiváló hatással van.

Szinte látjuk magunk előtt, ahogy az NB I-ben hódít ez a gyakorlat.

Mindenesetre szerda este Klopp minden tudására szükség lehet, mert ha kikapnak Párizsban, az utolsó fordulóban a Napoli ellen ki-ki meccs várhat rájuk decemberben, de ennyire ne sprinteljünk előre.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló, kedd:

szerda

Rovatok